Berta Sándor

Változtatja a halmaz­állapotát egy robot

Az új modell képes elfolyósodni és újra megszilárdulni.

A mérnökök egy olyan robotot fejlesztettek ki, amely képes szilárd halmazállapotúból folyékony halmazállapotúvá, majd vissza változni. Az egység a Terminátor 2 című film szintetikus alakváltójára emlékeztet, de a tudósok közölték, hogy a fejlesztés során inkább a tengeri uborka volt a követendő modell. Carmel Majidi gépészmérnök, a Carnegie Mellon Egyetem munkatársa megerősítette, hogy az új modell a rendkívüli folyékonyság miatt speciális. Az egység mágneses vezérléssel képes átugrani árkokat, falakon mászni és szétválni, hogy más tárgyakat mozgatni tudjon, majd újra összerakni.



A miniatűr gép a mágneses neodímium-vas-bór mikrorészecskékből álló magnetoaktív fázisátalakító anyagok (MPTM) új osztályán alapul. Folyékony galliumba vannak ágyazva, mely fémnek nagyon alacsony az olvadáspontja, mindössze 29,8 Celsius-fok. A mágneses részecskék egyrészt lehetővé teszik, hogy a robot felmelegedjen és elfolyósodjon, másrészt a segítségükkel mozoghat. A tanulmány szerint az anyag a "mechanikai szilárdság, a nagy rugalmasság, a gyors mozgás, a kiváló irányíthatóság és a robusztus morfológiai alkalmazkodóképesség" kombinációjával rendelkezik.


"Most ezt az anyagrendszert a gyakorlatban alkalmazzuk, hogy megoldjunk néhány nagyon speciális orvosi és mérnöki problémát" - hangsúlyozta a csapat vezetője, Chengfeng Pan, a Hongkongi Egyetem munkatársa. A szakember és a kollégái az intelligens forrasztógépekben, a nehezen hozzáférhető helyeken alkalmazható univerzális csavarokban és az orvostudományban látják a robot alkalmazási területeit. A csoport egy gyomormodellen tesztelte az anyagot. Sikerült rávenniük a gépet, hogy eltávolítsa az idegen testeket és gyógyszereket adjon be. "A jövőbeni munkának tovább kell vizsgálnia, hogyan lehetne ezeket a robotokat orvosbiológiai kontextusban használni" - mutatott rá Majidi.

Az előadások bemutatták, hogy ha a fejlesztést intelligens forrasztóanyagként használják, amely a sérült áramkörökhöz navigál és ott elfolyósodik, hogy kijavítsa a sérült helyet. Az anyag előnye, hogy képes vezetni az elektromosságot. Ezenkívül az MPTM-ek rögzítőként is szolgálhatnak, például átvehetik a csavar vagy szegecs funkcióját olyan helyeken, ahová az ember (vagy a szerszáma) nem fér el. A kutatók az anyaggal kapcsolatban más alkalmazásokat is szeretnének tesztelni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!