Berta Sándor

Tökéletes pincérek lehetnek a robotokból

A szakemberek egy régi módszert ültettek át a mai világ viszonyaira.

A Müncheni Műszaki Egyetem Robotikai és Mesterséges Intelligencia Intézetének kutatói olyan modellt alkottak meg, amely lehetővé teszi, hogy a robotok úgy szolgálják fel a teát és a kávét, hogy a folyadék ne folyjon ki és mindezt gyorsabban és biztonságosabban tegyék meg, mint az emberek. Az ehhez használt inga matematikája több mint háromszáz éves.

Lehet egy robotpincérnő jobb, mint egy ember? A kérdés megválaszolásához Dr. Luis Figueredo, Sami Haddadin professzor csoportjának vezető kutatója egy olyan robotkart szerelt egy asztalra és csatlakoztatott egy számítógéphez, amelyet Franka Emika robotikai szakember készített el. A gép keze megragadt egy vízzel teli poharat, felemelte és előre-hátra lengette azt anélkül, hogy a folyadékot kiöntötte volna. "S mindezt még gyorsabban és biztonságosabban teszi, mint egy ember" - mondta a tudós.


Az alkalmazott módszer nagyon egyszerű. A csapat több száz éves algebrai képletekkel táplálta a robotot, amelyeknek az alapjuk egy marokkói teás tálca, amely a gömb alakú inga elve alapján készült. Riddhiman Laha doktorandusz hallgatóval és Rafael I. Cabral Muchacho mesterszakos hallgatóval együtt Figueredo egy ilyen gömbi inga dinamikáját építette be a robot vezérlőprogramjába, ami azt is jelenti, hogy a gép által végrehajtott mozgásokat a geometria alapvető szabályai korlátozzák. A csapat integrálta a modellbe a megfelelő szögeket, sebességeket és gyorsulásokat.

"Amennyiben megérted, hogyan mozog az inga, tudod, hogyan működik, hirtelen nagyon egyszerűvé válik. Az eddigi megközelítések többsége elsősorban a gyorsulás korlátozására összpontosított, hogy a tovagyűrűzést kézben tartsa. Vagy megnézték a folyadékok dinamikáját, hogy kiszámítsák, hogyan viselkednek ezek az anyagok, és megjósolják a pályákat. Ez legalább néhány percet, ha nem órákat vesz igénybe, ráadásul bizonytalan eredményekkel" - taglalta Figueredo.

A tudósok ezt az innovatív robotikus segítséget idősek és ápolásra szoruló emberek számára készítették. "Azonban a biológiai és vegyi veszélyes anyagok szállításában részt vevő ipar is valószínűleg érdeklődik egy ilyen megoldás iránt. Az egyik kritikus pont még mindig a biztonság: a robotnak ideális esetben képesnek kell lennie a veszélyes helyzetek felismerésére. Ehhez jobb érzékelésre van szükségünk" - hangsúlyozta Figueredo. A szakember hozzátette, hogy az érzékelők segítségével a gép ezután nemcsak felismeri az embereket, hanem képes megjósolni a mozgásukat is. Ez az egyetlen módja annak, hogy végleg kizárjuk a robottal való ütközést. Eddig a robot "tapintásérzékelőkkel" működik, mint biztonsági mechanizmus. A jelenlegi kiömlésmentes üzemmódban a robotkar észreveszi az ütközést és azonnal visszavonul, de a folyadékra is figyel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #2
    Azért a pincér, illetve a felszolgálás nem csak egy karból áll. Persze, vannak bunkó, lusta stb. felszolgálók, akiket szívesen helyettesítenénk, de még azokat sem lehetne egy ilyen robotkarral.
    Ha viszont valóban kiváltanák egy ember munkáját, (mai munkarobot árak, karbantartás mellett) teljes élettartamban az drágább lenne, mint az alkalmazott, így a szervízdíj nemhogy eltűnne, de még emelkedne is.
  • NEOreg3 #1
    Nekem már az is elég, ha csak annyira jók, mint egy ember, és nem kell nekik borravalót, meg szervizdíjat fizetni.