Berta Sándor

Felmegy a falakon egy robot

A gép elvileg bármilyen fémes felületen tud mozogni.

A Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) és az Illinois-i Egyetem kutatócsoportja létrehozott egy Marvel nevű négylábú robotot, amely mágnesezhető lábakkal képes fémhomlokzatú épületekre és acélhidakra felmászni függőlegesen, valamint mennyezeteken haladni, s haladás közben kitérni az útjába kerülő különböző akadályok elől. A tudósok elképzelései alapján a gépet karbantartási munkálatokra lehetne alkalmazni.

A Marvel felépítése nagyban hasonlít az általános négylábú robotokéhoz, például a Boston Dynamics által gyártott Spotéhoz. Ennek megfelelően alapvetően bármilyen felületén mozoghat. A nagy különbség a hagyományos robotokhoz képest a lábakban van. A Marvel lábai tartalmaznak egy be- és kikapcsolható elektromágnest, valamint egy állandó mágneses elasztomerből (magnetorheológiai elasztomer - MRE) készült talpat. Az elektromágnes képes mágneses és nem mágneses állapot között váltani.

A Science Robotics című szaklapban megjelent Agile and versatile climbing on ferromagnetic surfaces with a quadrupedal robot című tudományos anyag alapján a mágneses tapadás további energiaellátás nélkül is fenntartható. Ez azt jelenti, hogy csak a kapcsolási folyamathoz szükséges energia. Az egyes robotlábak szükség szerint átkapcsolhatók, hogy a mágneses felületekhez tapadjanak vagy ne tapadjanak. Ez lehetővé teszi a Marvel számára, hogy függőleges falak és mennyezetek mentén mozogjon - legalábbis azokon, amelyek ferromágneses tulajdonságokkal rendelkeznek. Az MRE talpak nagyobb vonóerőt biztosítanak, így a robot lejtős felületeken is fel tud mászni anélkül, hogy leesne.


A kutatócsoport a laboratóriumban fémfalakon és -mennyezeteken tesztelte a robotot, amely képes volt a sík felülethez hasonlóan függőlegesen és felülről mozogni. A Marvel a falakon 2 kg, a mennyezeten pedig akár 3 kg többletterhet is elbírt. A szakemberek elvárták, hogy a robot olyan akadályokon és nem mágneses felületeken másszon át, amelyek körülbelül 10 cm szélesek és 5 cm magasak voltak. Ennek során a kutatók a macskákról vették a példát. Az állatok először kis lépésekkel tapogatnak le egy felületet, mielőtt a hátsó mancsaikat húznák. Ugyanezt tette például a Marvel is, amikor a padlóról a falra és a falról a mennyezetre lépett. A felszíntől függően a gép akár 0,7 m/s-os sebességgel is haladhat.

A tudósok az új fejlesztést valós körülmények között tesztelték egy rozsdás tárolótartályon, amelyen függőlegesen mászott fel, kikerülte az akadályokat és átmászott az akadályokon. Akadályok nélküli mászáskor a robot 0,35 m/s-os sebességet ért el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!