Berta Sándor

Az átlagosnál érzékenyebb okosorr készült

Az új fejlesztés elsődleges hasznát a kábítószer- és a robbanóanyag-keresésben látják a kutatók.

A Tel-avivi Egyetem tudósai egy olyan rendkívül érzékeny okosorrot alkottak meg, amely 10 000-szer érzékenyebb a hasonló megoldásoknál. A szakemberek az érzékelőt egy kis négykerekű robothoz csatlakoztatták, amely távolról vagy önállóan képes megközelíteni azokat a területeket, ahol gyanús szagok lehetnek. Az izraeli szakértők az orrot a kábítószerek és a robbanóanyagok felderítésére, valamint a különböző betegségek diagnosztizálására találták ki.

Egy gépi tanulási programban a kutatók úgy képezték ki az általuk megalkotott orrot, hogy az felismerje a különböző szagokat. A rendszer képes azonosítani a muskátlikat, a lime-ot és a marcipánt. Amir Ayali professzor, a kutatás vezetője kiemelte, hogy a természetes orr ugyanígy működik. Általában az érzékszervek, például a szem, a fül és az orr - csakúgy, mint minden más állat esetében - olyan receptorokat használnak, amelyek azonosítják és megkülönböztetik a különböző jeleket. Ezután az érzékszerv ezeket a megállapításokat elektromos jelekké alakítja át, amelyeket az agy dekódol információként. A bioszenzorok kihívása abban rejlik, hogy egy érzékszervet, például az orrot, olyan elektronikus rendszerrel kapcsolják össze, amely tudja dekódolni a receptoroktól kapott elektromos jeleket.

"Az ember alkotta technológiák még mindig nem vehetik fel a versenyt a több millió éves evolúcióval. Az egyik terület, ahol különösen le vagyunk maradva az állatvilághoz képest, az a szaglás. Erre példa egy repülőtér, ahol több millió dollárba kerülő magnetométerekre van szükség a kések és egyéb fegyverek felderítésére. De ha azt akarjuk ellenőrizni, hogy egy utas nem csempész-e drogot, akkor kábítószerkereső kutyára van szükségünk. Az állatvilágban a rovarok jeleskednek az érzékszervi jelek vételében és feldolgozásában. Egy szúnyog például 0,01 százalékos különbséget is képes érzékelni a levegő szén-dioxid szintjében. Ma még messze vagyunk attól, hogy olyan érzékelőket állítsunk elő, amelyek képességei megközelítik a rovarokét" - mondta a Amir Ayali és Dr. Ben Maoz, a Tel-avivi Egyetem doktorandusza


"A biológiai érzékelőt csatlakoztattuk és hagytuk, hogy különböző szagokat szagoljon, miközben mértük az egyes szagok által kiváltott elektromos aktivitást. A rendszer lehetővé tette számunkra, hogy az egyes szagokat a rovar elsődleges érzékszervének szintjén érzékeljük. A második lépésben gépi tanulást használtunk, hogy létrehozzunk egy könyvtárat a szagokból. A tanulmányban 8 szagot, például a muskátlit, a citromot és a marcipánt tudtuk úgy jellemezni, hogy tudtuk, mikor jelenik meg a citrom vagy a marcipán illata. A kísérlet befejezése után további különböző és szokatlan szagokat azonosítottunk, például különböző skót whisky fajtákat. A szabványos mérőeszközökkel való összehasonlítás azt mutatta, hogy a rovarok orrának érzékenysége a mi rendszerünknél körülbelül tízezerszer jobb" - szögezte le Yossi Yovel professzor.

Dr. Ben Maoz is azt hangsúlyozta, hogy a természet sokkal fejlettebb nálunk, és ezt ki kell használnunk. Az általuk bemutatott elv felhasználható és alkalmazható más érzékszervekre, például a látásra és a tapintásra. Egyes állatok elképesztő képességekkel rendelkeznek a robbanóanyagok vagy kábítószerek felderítésére. Egy biológiai orr segítségével pedig egy robot megalkotása segíthetne az emberi élet megóvásában és a bűnözők azonosításában olyan módon, ami ma nem lehetséges. Egyes állatok tudják, hogyan kell felismerni a betegségeket, mások érzékelik a földrengéseket. A határ a csillagos ég. A jövőbeni munkák során a kutatók azt tervezik, hogy a robotot navigációs képességgel ruházzák fel, hogy képes legyen lokalizálni a szagforrást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!