Berta Sándor

Vezeték nélkül kommunikál egy chip nélküli szenzor

A viselhető érzékelő méri és továbbítja a testi folyamatokhoz kapcsolódó jeleket.

A testen viselhető érzékelők vagy viselhető eszközök mindenütt jelen vannak a vezeték nélküli technológiának köszönhetően, amely lehetővé teszi, hogy a személy glükózkoncentrációja, vérnyomása, pulzusszáma és aktivitási szintje zökkenőmentesen továbbítható legyen a szenzorról a telefonjára további elemzés céljából. A legtöbb vezeték nélküli érzékelő beágyazott Bluetooth-chipeken keresztül kommunikál, amelyeket kis elemek táplálnak. Ezek a hagyományos chipek és áramforrások azonban túlságosan terjedelmesek a következő generációs érzékelőkhöz, amelyek egyre kisebbek, vékonyabbak és rugalmasabbak lesznek.

Az MIT mérnökei chipmentes, vezeték nélküli elektronikus "bőrt" fejlesztettek ki. A viselhető szenzor érzékeli és továbbítja a pulzushoz, az izzadsághoz és az UV-sugárzáshoz kapcsolódó jeleket. Ehhez nincs szükség terjedelmes chipekre vagy elemekre. A kutatók szerint a fejlesztésük úttörő szerepet játszik a jövőbeli chipmentes, vezeték nélküli szenzorok kifejlesztésében.

Az érzékelő kialakítása egyfajta elektronikus bőr - egy rugalmas, félvezető fólia, amely úgy simul a bőrhöz, mint egy elektronikus ragasztószalag. Az érzékelő középpontjában egy rendkívül vékony, kiváló minőségű gallium-nitrid film áll. Ez az anyag piezoelektromos tulajdonságokkal rendelkezik: mechanikai feszültség hatására elektromos jelet képes generálni és elektromos impulzusra mechanikusan rezegni. A szakértők pont a gallium-nitrid kétirányú piezoelektromos tulajdonságait használták ki és az anyagot érzékelésre és vezeték nélküli kommunikációra használják.

A kutatók tiszta, egykristályos gallium-nitrid mintákat állítottak elő. Ezeket egy vezető aranyréteggel kötötték össze, hogy felerősítsenek minden bejövő vagy kimenő elektromos jelet. A csapat megmutatta, hogy az eszköz elég érzékeny ahhoz, hogy rezgésbe hozza az ember szívverése, valamint az izzadságban lévő só, és hogy az anyag rezgése elektromos jelet eredményez. Ezt egy közeli vevővel lehet leolvasni. Ilyen módon az eszköz vezeték nélkül, chipek és elemek nélkül továbbítja az érzékelő adatait. "A chipek sok energiát igényelnek, de a mi eszközünk nagyon könnyű rendszert tesz lehetővé energiaigényes lapkák nélkül. Körülvehetnéd a tested, mint egy kötést, és a mobiltelefonodon lévő vezeték nélküli leolvasóval együtt nyomon követhetnéd a pulzusodat, az izzadtságodat és más biológiai jeleket" - nyilatkozta Jeehwan Kim, a tanulmány társszerzője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Ellaberin #2
  Ennek pont az a lényege, hogy passzív. Kinyomtatnak egy rakattal és - pl. egy kórházban - és nem kell teleaggatni érzékelőkkel a pácienst, elég egy, ami közelről veszi a jelet.
  Vagy már nem is kell a bőröd alá a chip, csak kapsz egy tapaszt és azonosítva vagy. :)

  Ez viszont brilliáns:
  "A szakértők pont a gallium-nitrid kétirányú piezoelektromos tulajdonságait használták ki és az anyagot érzékelésre és vezeték nélküli kommunikációra használják."

  Ezer éve ismert a piezoelektromosság és mindegyik ilyen "elem" um. kétirányú, ergo piszkos nagy szakértőnek kell lenni hozzá ezt kihasználni. Kb. olyan, mint ha azt szakértenék meg, hogy a víz szomjat csillapít, tehát jó a kiszáradás ellen.
 • kvp #1
  Gyakorlatilag ez egy analog radioado, ami egyetlen gallium nitride piezoelektromos aramforrast tartalmaz es amplitudo / frekvencia modulacioval adja at a mert erteket. Mukodokepes, de aktiv erosites nelkul nagyon zajerzekeny, tovabba nagyon kis hatotavolsagu es raadasul analog jelrol van szo, ahol pl. az olvaso tavolsaga is nagyban befolyasolja a mert amplitudot.

  Ehhez kepest egy kivulrol taplalt NFC-s chip sokkal pontosabban tud merni es a digitalis jelatvitel miatt nincs jeltorzulas az atvitel soran. Az NFC technologia kevesebb energiat igenyel mint a bluetooth, de nagysagrendekkel pontosabb es okosabb mint egy erositetlen analog jelado, raadasul az olvaso egyseg biztositja a tapellatast is.