Berta Sándor

Lenyűgözik az embereket a mesterséges intelligencia árnyoldalai

Optimistának kell lennünk a technológia jövőjével kapcsolatban.

Reggie Townsend etikus adat-szakértő, az SAS szoftvercég adatetikai gyakorlatért felelős igazgatója is tagja annak a bizottságnak, amely Joe Biden amerikai elnöknek ad tanácsokat a mesterséges intelligenciával kapcsolatban. "A mesterséges intelligencia meghatározása nehéz kérdés, mert a fogalom folyamatosan változik. Ezért olyan nehéz a közvélemény számára a téma megértése. Számomra a mesterséges intelligencia a legtágabb értelemben véve egy olyan technológia, amely emberi beavatkozás nélkül képes előrejelző döntéseket hozni."

"A 'mesterséges intelligencia' szó sok emberben félelemmel teli reakciót vált ki. Azonnal az a kép jut eszünkbe, hogy a munkahelyünkön a technológia helyettesít majd minket, vagy a Terminátor képei villannak be nekünk. A valóságban azonban a mesterséges intelligencia sokkal kevésbé fejlett. A technológiát használják például az ügyfélszolgálatokon, ahol ma már sok mindent automatizáltak. Itt a kulcsszót a chatbotok jelentik. De alkalmazzák a gépek prediktív karbantartásában is. A mesterséges intelligencia képes felismerni, ha egy gépalkatrész cserére szorul, még mielőtt az elromlana" - jelentette ki a szakember.

Reggie Twonsend hozzátette, hogy a mesterséges intelligenciáról alkotott hamis kép általában onnan ered, hogy az embereket mindig jobban lenyűgözi egy technológia sötét oldala, mint a lehetőségek. De mindkettőre szükség van: a kockázatok és az előnyök megértéséhez. Elég megnéznünk az okostelefonjainkat - mindenhol ott van a mesterséges intelligencia.

Az adatetikus abban nem biztos, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Európa között vannak-e nagy különbségek a mesterséges intelligencia megítélésében. Az USA-ban talán több vállalat foglalkozik a mesterséges intelligenciával, de a közvéleményben a nézetek nagyjából ugyanazok.

"Az önvezető járművek területén már megvannak az eszközök a szabályok végrehajtásához. Volt idő, amikor kevés gépkocsi volt az utakon. Még ahhoz sem kellett jogosítvány, hogy autót vezess, azonban a közúti közlekedés fokozatosan egyre inkább szabályozottabbá vált. A mesterséges intelligenciának is ezt az utat kell majd követnie és alkalmazkodnia kell bizonyos szabványokhoz. Ahogyan a lakosságnak is alkalmazkodnia kell hozzá. Az általános megértésnek, a mesterséges intelligencia témájának általános tudatosságának javulnia kell.

Ha a járműveknek is kell forgalmi engedély, akkor miért ne lehetne valami hasonló a mesterséges intelligenciának? A gyerekek már egészen kicsi koruktól kezdve megtanulják, hogyan kell viselkedni a forgalomban. Legalább az alapokat ismerniük kellene, hogy hol és hogyan használják mindenhol a mesterséges intelligenciát, és hogyan lehet manipulálni. A technológia a múltból szerzi a legtöbb adatot, amellyel betanítják, s ebben nagy szerepet játszik az úgynevezett elfogultság. Már most meg kell találnunk a módját annak, hogy szűrjük ezeket az adatokat, és így enyhítsük a hatásait.

Az ideális mesterséges intelligencia meghatározásakor először is felmerül a kérdés, hogy a technológia egyáltalán milyen előnyökkel járhat. Ezek után jön, hogy meg kell tudni bízni egy mesterséges intelligenciában. A fejlesztés és a bevezetés során a hangsúly mindig az embereken kell legyen, nem pedig a profitmaximalizáláson. A jólétnek és a méltányosságnak továbbra is a legfőbb elveknek kell maradniuk. S nem árt egy kis időt fektetni a mesterséges intelligenciák kutatásába és fejlesztésébe. Éppen ezért vagyok optimista a mesterséges intelligencia jövőjét illetően" - szögezte le végül az elnöki tanácsadó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!