Berta Sándor

Gyakran ellenkező hatást váltanak ki a diszkrimináció­ellenes mesterséges intelligenciák

A területen nem túl hatékonyak az algoritmusok.

Egyre több mesterséges intelligencia által vezérelt eszköz van a piacon, amelyeket a nagyobb társaságok a munkaerő-toborzási folyamatban is használnak. A cégek ezekkel a megoldásokkal az emberi előítéletek és a megkülönböztetések ellen akarnak harcolni. Az ilyen rendszereket kínáló szolgáltatók jelentős része azt állítja, hogy a fejlesztése megakadályozza az esetleges diszkriminációt a felvételi eljárás során. Ezzel szemben a Cambridge-i Egyetem kutatói a témában készített tanulmányukban azt taglalták, hogy ezek az eszközök "triviális adatpontokká redukálják az etnikai hovatartozást és a nemet, és gyakran olyan személyiségelemzésekre támaszkodnak, amelyek "automatizált áltudományok".

A tanulmány elkészítéséhez az akadémikusok informatikus hallgatókkal fogtak össze azért, hogy felfedjék, hogy az érintett mesterséges intelligencia hogyan dönt. Ennek megállapítására egy olyan szoftvert fejlesztettek ki, amely hasonlít a HR-csapatok által egyre gyakrabban használt szoftverekhez. Az eredmények azt mutatták, hogy az önéletrajzokhoz csatolt fényképeken lévő öltözködés vagy a világítás véletlenszerű megváltoztatása gyökeresen eltérő személyiségértékeket eredményez, amelyek döntő hatással lehetnek arra, hogy egy jelentkezőt meghívnak-e egy interjúra vagy már előre kiválogatják.

A tudósok a jelentésükben megállapították, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazása a jelöltek körének szűkítésére végső soron inkább az uniformizációt, mint a sokszínűséget növelheti, mivel a technológia úgy van beállítva, hogy a munkáltató ideális jelöltjét keresse. Ez oda vezethet, hogy a megfelelő végzettséggel és háttérrel rendelkező személyek "győznek az algoritmusok felett" azáltal, hogy a mesterséges intelligencia által felismert viselkedésformákat utánozzák, majd ezeket a viselkedésformákat veszik át a munkahelyen. Ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy az alkalmazott algoritmusokat minden esetben a múltból származó adatokkal táplálják. Ez viszont azt jelentheti, hogy a legmegfelelőbbnek ítélt jelöltek valószínűleg azok, akik a leginkább hasonlítanak a jelenlegi munkatársakhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #5
    "A társadalmi igazságtalanság úgy működik,. hogy a gazdagok magukhoz kaparintják az erőforrásokat (nyersanyag, energia), ezért a tömegnek kevesebb jut, mivel a játszma nem nyitott, soha nem volt az,"

    A szomoru az, hogy most tarsadalmi igazsagossag alatt a gazdagok az egyre fogyatkozo kozeposztalytol veszik el a meg megmaradt eroforrasaikat, raadasul szetosztas helyett sajat maguknak adjak. Nem veletlen, hogy minel woke-abb egy ceg annal durvabb utemben nyilik a tarsadalmi ollo a gazdag tulajdonosok es a munkasok kozott. A mar munkasnak sem alklmas tomegek egyre novekvo letszamarol nem is beszelve.

    Az egyenlo erdmenyek rendszere mindig ugy ervenyes, hogy a gazdagokra nem vonatkozzon, viszont ezt hasznaljak a tarsadalom osszes tobbi retege ellen. Ez a folyamat egy haromszintes kasztrendszert vetit elore, ahol csak nagyon gazdagok, szolgak es ehezok vannak. A szolgak pedig azzal vannak kordaban tartva, hogy ha nem engedelmeskednek feltetlenul, akkor barmikor visszakerulhetnek a nyomorgo tomegbe. Ez egyebkent is egy erdekes tulajdonsaga a globalista elitnek, hogy szinte semmi mast nem varnak el csak feltetlen engelmesseget.
  • caprine #4
    Láttam már jó néhány önéletrajzott, és beszéltem jó néhány HR-ssel, illetve olyannal is aki tanítja őket. Alapvetően munáltató szemmel szerintem a HR-nek alapvetően definiálnia kellene, hogy az adott munkavállalóval szemben milyen követelmények merülnek fel. Tehát mondjuk egy rakodó munkásnak ne egy vasággyal 50 kilós embert vegyünk fel, hanem egy tagbaszakadtabbat, kivéve ha képeslapokat kell pakolászni. A személyiség alapvető fontosságú a kérdésben, egy mérnőki jellegű gondolkodó állásra oda való gondolkodó típusú ember kell, aki mondjuk sormunkára már nem jó, és nem azért mert túlképzett hanem mert nem nagy a monotonitás tűrése, mint ahogy a vezető típusú embereknek sem, idegbajt kapnának ha napi 3000x úgyan azt a mozdulatot kellene csinálniuk. És lehetne sorolni, viszont a személyiségét valakinek gyorsan csak egy személyiség tesztből tudod megállapitani, az önéletrajzból nem. Amugy is mindenki annyit hazudik az önéletrajzában hogy azt már büntetni kellene.
  • Akva #3
    A társadalmi igazságtalanság úgy működik,. hogy a gazdagok magukhoz kaparintják az erőforrásokat (nyersanyag, energia), ezért a tömegnek kevesebb jut, mivel a játszma nem nyitott, soha nem volt az, de régebben ez nem látszott olyan nyilvánvalóan. Egy mocsok milliárdos pl. sok nagyságrenddel több levegőt, vizet stb. használ fel, mint egy esztergályos, ezért az esztergályosoknak sokkal kevesebb jut, ill. sokkal drágábban, és velük fizettetetik meg a milliárdosok (cégóriások stb.) által okozott környezeti károkat is. Ez természetesen az egész emberiség pusztulásához vezet, de addig is a mocsok milliárdosok élnek jól, amíg ők is meg nem döglenek.
  • kvp #2
    Ketfele policy-t hasznalnak. Az egyik az egyenlo eredmenyek rendszere, ahol a konnyen merheto es a munkara valo alkalmassagot nem befolyasolo, tobbnyire szuleteskor mar meglevo jegyek alapjan lovik be egyenlore az alkalmazottak aranyat.

    A masik az antirasszista megkozelites, ahol a privilegizalt csoportokat akarjak szurni. Ezzel a feher es keletazsiai ferfiakat zarjak ki, ugyanis jellemzoen ok teljesitenek jobban az adott teruleten, ezert felulreprezentaltak az alkalmazottak koreben. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minel alkalmatlanabb valaki egy munkara annal eselyesebb elnyerni azt. Ez az ugynevezett tarsadalmi igazsagossag egyik alaptetele. A folyamat vegen egyebkent a civilizacio osszeomlasa a logikus vegkifejlet, de ez valahol cel is, hiszen ha mindenki hajlektalan es ehezik akkor mindenki egyenlo.
  • Sydra #1
    A balos identitáspolitika elvi szinten úgy működik, hogy akkor jó minden ha egyenlő a végeredmény a különböző csoportok között. Ugye ezt a valóságban semmi nem indokolja, hogy így legyen, ezért ha erre programoznak mesterséges intelligenciát az azt jelenti, hogy diszkriminációra kell programozni, hogy kijöjjön a kívánt eredmény. De amúgy sem az egyenlőség a cél, mert senki nem akarja, hogy 50% női szénbányász legyen, vagy 50% legyen a női hajléktalan, vagy az online zaklatások 50%-át nők kapják. Csak akkor gond az egyenlőtlenség, ha bizonyos csoportoknak rosszabb valamiben.