Berta Sándor

A gyász feldolgo­zásában is segíthet a mesterséges intelligencia

A technológia újrateremti az elhunytak virtuális változatát.

Szakemberek a mesterséges intelligenciát a nemrég elhunyt emberek képei, videói és hangfelvételei segítségével arra tanítják, hogy a gyászolók számára virtuális "interakciókat" tegyen lehetővé.

Az elhunytak gyászolása talán nem változott a digitalizáció erősödésével - de a róluk való emlékezés alapvetően módosult: az okostelefonon lejátszható videók, fotók és hangfelvételek ezreivel az elhunytak könnyen "visszahozhatók" a gyászolók számára, legalábbis a képernyőn.

Az olyan cégek, mint az amerikai Hereafter, amely hosszú felvételekkel táplál egy mesterséges intelligenciát bizonyos kérések alapján, majd az adatsorokból beszélgetéseket generál, a gyász feldolgozását akarják átalakítani. A cél az, hogy a technológiát kiképezzék az elhunyt virtuális alakjának megformálására, amellyel azután a gyászolók "interakcióba léphetnek". A szükséges adatokat vagy történeteket ugyanakkor bárki korábban, még életében rögzítheti, így a később megalkotott másolat még élethűbb lehet.


"A Hereafter egy olyan alkalmazás, amely lehetővé teszi, hogy megőrizze élete jelentőségteljes emlékeit, és interaktív módon megossza azokat a szeretteivel. A Hereafter kérdéseket tesz fel az életéről, és hangfelvételen rögzíti a válaszokat. Fényképeket is feltölthet. Ezután, csak az alkalmazással beszélgetve, a szerettei kérdéseket tehetnek fel az életéről. Látni fogják a fényképeit, és hallani fogják, ahogyan a saját hangján osztja meg emlékeit, hogy megőrizze emlékeit az eljövendő generációk számára" - írta a vállalat a honlapján. A Hereafter nem az egyetlen vállalat, amely a gyásztechnológiával foglalkozik. A Storyfile nevű brit startup lehetővé teszi, hogy elhunyt emberek kvázi-holografikus változatai részt vegyenek saját temetésükön és válaszoljanak a jelenlévők kérdéseire.

Úgy tűnik, hogy a koncepció mögött lévő technológia működik. Az MIT Technology Review egyik szerkesztője még élő szüleivel tesztelte a Hereaftert - és meglepődött az eredményeken: "Életvezetési tanácsokat adtak és meséltek nekem dolgokat a gyerekkorukról, valamint az én gyerekkoromról. Lenyűgöző volt" - írta.

Az egyelőre kérdéses, hogy az ilyen és hasonló fejlesztések megkönnyítik-e a gyászolást, de az biztos, hogy interaktívabbá teszi az emlékek megőrzését, például a fényképek, videók vagy hangfelvételek révén, ami sok gyászolónak segíthet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!