Berta Sándor

Német-francia jelölés készül megbízható mesterséges intelligenciáknak

Egyre fontosabbá válik a megfelelő tanúsítványok megléte.

A VDE - Verband der Elektrotechnik Elektronik Informationstechnik e.V. egyesület az egyik legnagyobb európai technológiai szervezet, amely már áprilisban kidolgozta egy olyan nemzetközi tanúsítvány, az AI Trust Label alapjait, amely a megbízható mesterséges intelligencia rendszerek jelölésére használható. Az érintett fejlesztések csak akkor kaphatják meg a minősítést, ha megfelelnek bizonyos etikai követelményeknek.

A VDE és a Confiance.AI nevű francia konzorcium most Párizsban bejelentette, hogy együttműködnek a mesterséges intelligencia területén. A projektben a legnagyobb francia és német vállalatok is részt vesznek, s a céljuk az, hogy 2023-ra létrehozzák a megbízható és felelős mesterséges intelligenciára vonatkozó francia-német tanúsítványt, s ezzel növeljék az európai ipar versenyképességét. "Szilárd meggyőződésünk, hogy végül csak azok a termékek fognak érvényesülni a piacon - sőt, világszerte -, amelyek viselik a címkét" - hangsúlyozta Dr. Sebastian Hallensleben, a VDE digitalizációért és mesterséges intelligenciáért felelős vezetője.

A francia-német kooperációban részt vesz az Air Liquide, az Airbus, az Atos, a CEA, az Inria, az IRT Saint Exupery, az IRT System X, a Naval Group, a Renault, a Safran, a Sopra Steria, a Thales és a Valeo, valamint 50 startup és kkv, illetve a BASF, a Bosch, a Darmstadti Műszaki Egyetem, a Ferdinand-Steinbeis Intézet, az iRights. Lab, az ITAS/KIT, az SAP, a Siemens, a Tübingeni Egyetem Nemzetközi Tudományos Etikai Központja és a TÜV-SÜD. Az együttműködés referenciakerete olyan szempontokat foglal magában, mint az átláthatóság, az elszámoltathatóság, a méltányosság, a megbízhatóság és a magánélet védelme, s mérhetővé teszi azokat.

"A Confiance.ai konzorcium már hónapok óta együttműködik a VDE-vel és a német iparral. A kulcsfontosságú ipari és tudományos partnerek részvételével létrejött szövetség erőssége az a közös akarat, hogy a megbízható és felelős mesterséges intelligencia jövőképét előmozdítsuk, és létrehozzunk egy eredetileg a francia-német együttműködésnek szentelt, de európai szinten is bevezetendő címkét" - magyarázta Julien Chiaroni, a Befektetési Főtitkárság (SGPI) igazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!