Berta Sándor

Mesterséges intelligenciával optimali­zálják a gyártóüzemeket

Így rövidíthető a termékek piacra kerülésének ideje és csökkenthetők a költségek.

A Karlsruhei Technológiai Intézet (KIT) és a Fraunhofer Társaság kutatói a mesterséges intelligencia segítségével szeretnék a még kiforratlan folyamatokat gyorsabban használhatóvá tenni. Az egyre rövidebb termékéletciklusok és az ingadozó piacok arra kényszerítik a vállalatokat, hogy új, még nem kipróbált eljárásokkal állítsanak elő kiváló minőségű eszközöket. A szoftverekhez hasonlóan, amelyeket a használat során frissítésekkel folyamatosan továbbfejlesztenek, a gyártási folyamatokat is javítani kell a működés során. A mesterséges intelligencia segítségével jelentősen lerövidíthető a termékek piacra kerülésének ideje és költségek takaríthatók meg.

Kifinomult gyártási folyamatokra van szükség ahhoz, hogy a cégek magas színvonalú és költséghatékony módon tudjanak termelni. Mivel ehhez számos különböző tényezőt kell figyelembe venni, ezek fejlesztése eddig különösen költséges volt - különösen, ha új anyagokat és eljárásokat használnak, a gyártási folyamat rendkívül összetett, vagy ha nem állnak rendelkezésre kiforrott modellek. A mesterséges intelligencia szisztematikus alkalmazása olcsóbbá, gyorsabbá és hatékonyabbá teszi a folyamatok adaptálását. Ez a célja a KIT és a Fraunhofer Társaság "Mesterséges intelligencia-alapú módszertan az éretlen termelési folyamatok gyors korszerűsítésére" nevű kutatócsoportjának, amely meg akarja könnyíteni a cégek számára az innovációk bevezetését.

A cél, hogy a jövőben gyorsabban lehessen adaptálni új gyártási folyamatokat olyan területeken, mint a könnyűszerkezetes építés vagy az elektromobilitás. A csapat az autóiparnak szánt szálerősítésű műanyag alkatrészek gyártásán keresztül mutatta be hogyan lehet mesterséges intelligencia módszerekkel rövid idő alatt és működés közben növelni a folyamatok érettségét és a termékminőséget. "Először a félkész szálas termékek kialakításának folyamatát vizsgáljuk. Ezek olyan sík szövetek, amelyeket kiindulási anyagként használnak az alkatrészek gyártásához. Jelenleg itt kézi utómunkára, például újramelegítésre vagy alakításra van szükség, amíg a megfelelő folyamatparamétereket és lépéseket meg nem találjuk és be nem állítjuk. A cél az, hogy minél gyorsabban megértsük a folyamatot, hogy aztán ennek alapján úgy szabályozhassuk azt, hogy a jó minőségű termékek hamarabb elkészüljenek" - mondta Jürgen Beyerer professzor, a KIT Antropomatika és Robotika Intézetének és a Fraunhofer Társaság Optronikai, Rendszertechnológiai és Képhasznosítási Intézetének (IOSB) igazgatója.

Ennek érdekében a csapat a gyártósort kibővített aktuátor- és érzékelőtechnológiával - például robotikával és további mérőműszerekkel - szerelte fel. Ezt "túlinstrumentálásnak" nevezik. A cél a lehető legtöbb információ - például hőmérsékleti, nyomás vagy erő adatok - rögzítése. Az öntanuló modell előrejelzésétől függően ezután azonosíthatók a folyamatszabályozáshoz szükséges változók. "A kiforratlan folyamatokat szisztematikusan úgy akarjuk mérni, hogy egy mesterséges intelligencia viszonylag gyorsan megtanulja, hogyan kapcsolódnak egymáshoz a folyamat paraméterei és a végeredmény a termékminőséghez" - fogalmazta meg Beyerer.

Annak érdekében, hogy ezt ne kelljen minden egyes folyamat esetében megismételni, a kutatók általánosítani kívánják az eredményeket, és egy olyan építőkészletet kívánnak kidolgozni, amely minden hasonló folyamathoz használható. A dinamikus modellezéssel a folyamat digitális képét kell létrehozni adatalapon, hogy előzetesen tesztelni lehessen. "A még nem teljesen specifikált gyártási folyamatok javítására kialakított megközelítés lehetővé teszi a kutatási eredmények gyors átadását az iparnak: a vállalatok egyrészt forgatókönyvet kapnak a folyamatok gyors átalakítására, másrészt azok érettségi fokának mérésére" - emelte ki Jürgen Fleischer professzor, a KIT Termeléstechnológiai Intézetének vezetője.

A Német Kutatási Alapítvány (DFG) a 90 millió eurós Mesterséges intelligencia stratégiai finanszírozási kezdeményezés nyolc csoportjának egyikeként 4,79 millió euróval támogatja a projektet négy éven keresztül és a programot a tervek szerint további négy évvel hosszabbítják meg. A projekt keretében doktori állásokat hoznak létre a gépészet, az informatika, a mechatronika és az ipari mérnöki tudományok területén. A kutatócsoport 2023. január 1-jén kezdi meg munkáját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #3
    Hidd el, hogy nem így van. Azok a szarok gyártás közben folyamatosan hibára mennek, és az adott darab neki onnantól hibás, pedig nem a darab lett rossz, hanem a gép kettyent meg. Ez többszörösen bizonyított, a metrológia által is.
    Persze, ha épp az alapanyag is rossz méretű amit külföldről hoztak, akkor is mi van? Selejt, az nem létezik! Vagyis tákolhatjuk napokig mire elismerik a főnökök, hogy nem a dolgozó a hibás.
    Jobb esetben a darabot csak vissza kell küldeni a sorra, és másodjára már jó neki ugyanaz a darab, ez a legjobb eset, de ez is nagy időveszteség.
    A gyakorlat és az elmélet csak érintőlegesen találkozik.
    Velünk párhuzamosan van egy kevésbé automatizált régebbi gyártó sor is. Több emberrel, több kézi mozgatással, kézi vezérelt daruval, stb. Ott is vannak számítógépek minden lépésnél, de nincs túlzásba vive. Nagyobb a termelékenységük mint nekünk. Kevesebb az állási idő, az is többnyire anyaghiány miatt, mert úgy repesztenek.

    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2022.11.03. 12:58:09
  • kvp #2
    "A hibák 70 százaléka tapasztalatom szerint a számítógépek miatt történik meg. Olyan helyen is szenzorok és mérések vannak ahol semmi értelme, és csak növelik a hibalehetőségek számát. És hiába hibátlan a darab, ha a számítógép ezt nem hajlandó elfogadni, baszhatjuk a rezet, amíg manuálisan beviszik neki..."

    Ha a gep nem hajlando elfogadni, akkor meg is tudja indokolni, hogy miert nem jo. Ekkor ket lehetoseg van, vagy modositanak a szamitogep ellenorzesi kriteriumain vagy az adott munkadarab es az osszes tovabbi hasonlo tenyleg selejt. A kezzel tovabbengedes csak a minosegbiztositast teszi teljesen ertelmetlenne es noveli a kapun kikerulo selejtek aranyat. A cikkben emlitett szoftver pont a fenti finomhangolast probalja automatizalni, mind a gyartas, mind a minosegellenorzes soran, hogy az eles gyartas soran mar lehetoleg ne legyen selejt.
  • ostoros #1
    Hm. Van egy olyan érzésem, hogy a szuper technológia nem is olyan szuper.
    És a mesterséges intelligencia, nem is olyan intelligens...
    Multinál dolgozom. A hibák 70 százaléka tapasztalatom szerint a számítógépek miatt történik meg. Olyan helyen is szenzorok és mérések vannak ahol semmi értelme, és csak növelik a hibalehetőségek számát. És hiába hibátlan a darab, ha a számítógép ezt nem hajlandó elfogadni, baszhatjuk a rezet, amíg manuálisan beviszik neki...