Berta Sándor

Felhő­szolgáltatók panaszolták be a Microsoftot

Egy szakmai szervezet azt szeretné, ha megteremtenék a tisztességtelen szoftverlicencelés elleni hatékony jogorvoslati lehetőségeket.

Az Európai Felhőinfrastruktúra-Szolgáltatók Szövetsége (CISPE) a mai napon hivatalos versenyjogi panaszt nyújtott be az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóságához (DG Comp) a Microsoft ellen. Korábban hasonló keresetet adott be az OVH Group SAS és az Aruba. A CISPE a teljes európai felhőinfrastruktúra-ágazatot képviseli és olyan jogorvoslatokat keres, amelyek a felhőinfrastruktúra-szolgáltatások dinamikus piacán az ügyfelek és a szállítók javát szolgálják.

A piaci szereplők kifogásolják, hogy a Microsoft által a közelmúltban nyilvánosságra hozott bejelentések, blogok és GYIK-dokumentumok nem támasztották alá egyértelműen, hogy a nagyvállalat valóban véget akar vetni a versenyellenes szoftverlicencelési gyakorlatának. Éppen ellenkezőleg, az új szerződési feltételek, amelyeket a Microsoft egyoldalúan 2022. október elsején vezetett be, tisztességtelen gyakorlatot valósítanak meg. Az érvek között szerepel, hogy a Microsoft magatartása visszavonhatatlanul árt az európai felhő-ökoszisztémának. A CISPE úgy érezte, hogy emiatt kénytelen hivatalos panaszt benyújtani és felszólította az Európai Bizottságot, hogy tegyen lépéseket.

A szervezet a beadott panaszában egyszerű, az egész iparágban gyorsan és hatékonyan végrehajtható korrekciós intézkedéseket javasol, s egy keretrendszert határozott meg a tisztességes szoftverlicencelés tíz alapelvének az ellenőrzésére. A tíz alapelvet 2021-ben a CISPE a vezető digitális ügyfelek franciaországi szövetségével (CIGREF) közösen dolgozta ki és indította el, s azóta számos európai és Európán kívüli eladói és fogyasztói egyesület támogatta. Az alapelvek igazságos és méltányos feltételeket teremtenek a piacon és biztosítják, hogy a domináns szoftvergyártó szoftverlicencek nem vezetnek "önreferenciához", a más programfejlesztőkkel vagy ügyfelekkel szembeni diszkriminációhoz, illetve nem zárják be azokat a saját felhő-ökoszisztémájukba.

A CISPE felszólította az Európai Bizottságot, hogy haladéktalanul indítson hivatalos vizsgálatot a Microsoft e területeken tanúsított magatartásával kapcsolatban, és fontolja meg a tisztességes szoftverlicencelési elvek ellenőrzési keretrendszerének az alkalmazását a javasolt jogorvoslatokhoz, valamint az ügyfeleknek szóló tisztességes szoftverlicenc-feltételek biztosításához. A szervezet emellett egy független európai megfigyelőközpont létrehozását is javasolta, amely rendszeresen felülvizsgálná az összes meghatározó szoftvercég szoftverlicenc-használati feltételeit.

Francisco Mingorance, a CISPE főtitkára hangsúlyozta, hogy a tagjaik a digitális átalakulás és növekedés független alapjai Európában. Azért nyújtották be ezt az iparági panaszt, mert a tisztességtelen szoftverlicencelési gyakorlatok az eladóknak és a vásárlóknak egyaránt okoztak károkat. A Microsoft kihasználja az erőfölényét a szoftverek területén, korlátozza a választékot és növeli a költségeket, amikor az európai ügyfelek a felhőbe költöznek, ez pedig torzítja a digitális gazdaságot Európában. A DG Compnak biztosítania kell Európa felhőalapú ökoszisztémájának a védelmét. A felmerült ügyek kritikusak a túlélés szempontjából és elősegítik az európai felhőinfrastruktúra-versenypiac kialakulását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bruce_Willis #1
    De sok értelme volt ezt lefordítani..
    Gyakorlatilag semmi konkrétum nem hangzott el a kifogásolt működés kapcsán.
    Csak sok faszság