Gyurkity Péter

Csúsznak a TSMC 3 nm-es chipjei

Ezzel a nagy rivális Samsung átveszi a vezetést, legalábbis a technológia terén.

A félvezetőgyártók versenyfutása meglehetősen nagy érdeklődésre tart számot, hiszen ennek eredményeként kapjuk meg az újabb és újabb chipeket, amelyek az általunk áhított kütyükben találnak otthonra. Nemrég arról számoltunk be, hogy a Samsung Foundry már 1,4 nanométeres chipeket tervez, most pedig a TSMC kapcsán futottak be újabb, ezúttal némileg negatív részletek.

A Seeking Alpha oldalán közzétett írásban arról olvashatunk, hogy a tajvani cég a korábbi tervekkel ellentétben mégsem tudta elkezdeni a friss, már 3 nanométeren készülő chipek sorozatgyártását, ezt ugyanis szeptemberről az utolsó negyedévre kellett elcsúsztatniuk. Mindez azt jelenti, hogy a nagy rivális Samsung átveszi a vezetést, legalábbis a csíkszélesség tekintetében, hiszen a dél-koreai vetélytárs már javában végzi ezt a munkát. Ahogy említettük, néhány éven belül már 1,4 nanométerre szorítanák le a csíkszélességet, ezt a TSMC némileg lemaradva követi majd, egyre nagyobb figyelmet fordítva az Intelre is, amely 2025 táján szeretné bemutatni saját 2 nanométeres megoldását.

Ez utóbbi már szintén a GAA-technológiára épülne, amely a szivárgás csökkentésével mérsékeltebb fogyasztás mellett kínál nagyobb elérhető teljesítményt. A Samsung már most alkalmazza ezt a megoldást, a TSMC a 2 nanométeres generáció részeként használná azt fel, viszont számukra egyelőre a 3 nm lassú beindulása jelent nagy fejtörést, ez ugyanis csak a jövő év első felében valósulhat meg. Nagyon úgy tűnik, hogy az Apple lesz az egyetlen vásárlójuk, amely hamarosan hozzájut ezen chipekhez, amelyek jó eséllyel az M3 név alatt jelenhetnek majd meg, valamikor a tavaly folyamán.

A TSMC csaknem 3 évet töltene ezen generációval, amelyet újabb 3 év követne a 2 nm esetében. A cég jelenleg a piac több, mint felét uralja, ez azonban a késlekedés miatt némileg lecsökkenhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!