Gyurkity Péter

Most enyhül csak a chiphiány

Nincs még vége a trendnek, viszont eltérő területeken tevékenykedő cégek látják a javulást.

A chip- és készlethiány témája számos alkalommal szerepelt híreinkben, nemrég például arról számoltunk be, hogy ismét 3 műszakban gyárt a Volkswagen, ami mindenképpen jó jel volt. Most nagyon eltérő területeken jelenlévő vállalatok számoltak be arról, hogy nagyjából ugyanarra számítanak, a hiány ugyanis egyértelmű módon enyhülőben van.

A Reuters adott hírt a napokban a friss visszajelzésekről, amelyek olyan cégektől futottak be, mint Hyundai, az ABB, illetve az Electronics. Ez azért számít viszonylag fontos fejleménynek, mert az első gyártó autókat, a második a különböző üzemekben használt robotokat, a harmadik pedig (többek között) hűtőket állít elő, illetékeseik pedig most már nagyjából egyetértenek abban, hogy a hiány enyhülni látszik. Ezt különösen az a tény támasztja alá, hogy a második félévre vonatkozó megállapodások már jóval nagyobb számokat tartalmaznak, viszont a konkrét jelek között emellett a vásárlói igények mérséklődését, valamint a gyártási kapacitás növekedését sorolják fel.

Mindez nagyjából egybevág azzal, amit korábban mi is jeleztünk, hiszen nemrég kiderült, hogy visszaesett a PC-k piaca, ami szintén a kereslet gyengülésére utal. A Nokia első embere eközben a maga részéről arról beszélt, hogy ők is hasonló javulásra számítanak, bár a második negyedévben még küszködtek a meglévő problémákkal, vagyis néhány hónapot várnunk kell az igazi áttörésre. Az ABB vezetője szerint a központi bankok a kamatráták növelésével megfékezik majd az inflációt, ez enyhítheti a háztartások megélhetéssel kapcsolatos fejfájását, ehhez viszont azt érdemes gyorsan hozzátenni, hogy az illetékesek általában túllőnek a célon, vagyis túl költségessé teszik a hitelezést, ami nagyjából 1 éven belül elhozza magával a következő válságot.

Bárhogy is lesz, a második félév már közelebb lehet a megszokott szinthez, meglátjuk, ezt mi követi majd 2023 során.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!