Berta Sándor

Északon is elérhető a Starlink ajánlata

Nagyon sok régió eddig kimaradt a szolgáltatási területből.

Eddig az 55. szélességi körtől északra élők nem tudtak csatlakozni a Starlink hálózatához, még Európában és Észak-Amerikában sem. Ez most változik és a Starlink már elérhető Amerika és Európa északi részén, beleértve Alaszkát, Kanadát, Norvégiát, Finnországot, Svédországot és a Spitzbergák szigetcsoportot. A rendszer részben rendkívül távoli régiókra való kiterjesztése egyrészt az egyes műholdak közötti lézerkapcsolatnak, másrészt a több tucat poláris pályán keringő műholdnak köszönhetően lehetséges.

Amint arról a norvég High North News online magazin beszámolt, a Starlink a hónap elején már elérhető volt Európa és Észak-Amerika északi részén, az északi 55. és 60. szélességi fok között kelet-nyugati irányban húzódó széles sáv azonban még nem volt összekötve. Csak mostanra látszik, hogy ez a szakadék bezárult. Az 57. szélességi kör felett a SpaceX engedélyt kapott arra, hogy a Starlink műholdak lézerrel adatokat cseréljenek egymással.

Az észak-kanadai Nunavutban nagy örömmel fogadták az új fejleményeket - erről a Nunavut News írt. A Hudson-öböl második legnagyobb közösségébe, Rankin Inletbe több tucat Starlink-antenna érkezett postán és az első ügyfelek felmondták a meglévő szerződéseiket. "A Starlink messze a legjobb" - idézte az online magazin egy felhasználó szavait. Azt azonban még nem tudni, hogy a leghidegebb téli hónapokban mennyire lesz jó a kapcsolat. A most folyamatosan elérhető 100 Mbps feletti letöltési sebesség helyett eddig csak maximum 15 vagy akár 5 Mbps sebességet tudtak néhányan használni, lényegesen alacsonyabb havi adatforgalmi korlátok mellett. A kisebb kiesésektől eltekintve a Starlink "abszolút fantasztikus".

A SpaceX 2019 óta építi a Starlinket és már jóval több mint 2000 aktív műhold köti össze Észak-Amerikát, Európát, valamint Dél-Amerika, Japán és Ausztrália nagy részét. Augusztus végén a SpaceX csökkentette a havi díjakat, Észak-Kanadában jelenleg 140 kanadai dollárt kell fizetni. A SpaceX a távoli északra irányuló kapcsolattal a szolgáltatás egyik fő ígéretét teljesíti, mivel annak célja állítólag az, hogy gyors internetkapcsolatot biztosítson olyan régiókban, ahol a szélessávú hálózat bővítése egyébként gazdaságilag nem tűnik életképesnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!