Berta Sándor

Megérett az átszervezésre a W3C

A módosításokra azért van szükség, mert az internet a mostaninál sokkal több és jobb is lehet.

Az elmúlt napokban vált ismertté, hogy a World Wide Web Consortium (W3C) 2023. január elsején független, nonprofit szervezetté alakul át. Korábban a konzorciumnak, amelynek jelenleg 463 tagszervezete van a világ minden tájáról, különböző egyetemek és kutatóintézetek adtak otthont. Ez volt az úgynevezett hosted model. Dr. Jeff Jaffe, a W3C vezérigazgatója kifejtette, hogy miért van szükség a változtatásokra és az milyen hatásokkal járhat majd.

"Miután a web 1991-ben használhatóvá vált a nyilvánosság számára, a webes technológia nagyon gyorsan elterjedt. 1994-ben a Massachusetts Institute of Technology (MIT) képviselői megkeresték Tim Berners-Lee-t a World Wide Web Consortium (W3C) megalakításával kapcsolatban, mivel már volt tapasztalatuk a technológiai konzorciumokkal kapcsolatban. Tim azonban már a kezdetektől fogva felismerte, hogy a W3C-nek globálisnak kell lennie. Néhány éven belül az MIT, a japán Keio és az Inria (amely később az ERCIM-be, egy európai technológiai konzorciumba alakult át) megállapodást kötöttek arról, hogy közösen és egyenlő feltételek mellett adnak otthont a W3C-nek. Ezek a megállapodások képezik azt az alapot, amelyre a W3C ma épül. 2013-ban a kínai Beihang Egyetem is csatlakozott a programhoz."

A Hosted Model néven ismert adminisztratív partnerség lehetővé teszi a W3C-tagok irányítását és a W3C munkatársainak alkalmazását világszerte, akik a W3C vezetőségének irányítása alatt dolgoznak" - jelentette ki Dr. Jeff Jaffe. A szervezet vezetője elmondta, hogy a különböző egyéb megfontolások mellett két fő oka van annak, hogy szükség van egy független jogi személy bevezetésére. Az egyik az, hogy tagjaikat be kell vonni a hivatalos irányításba. Ezt egy igazgatótanácson keresztül kell megvalósítani a világosabb jelentéstétel, az elszámoltathatóság, a nagyobb sokszínűség, a jobb stratégiai irányítás és a globális koordináció elérése érdekében.

A W3C a megalakulásától kezdve a tagok által irányított szervezet, amelyben a részt vevő tagok jogdíjmentesen megosztják szabadalmaikat, s együtt dolgoznak a web megőrzésén és fejlesztésén. A házigazdáik és belső vezetői csoportjaik képviselőivel - akik közül néhányat a W3C tagjai választottak meg tanácsadói minőségben - elképesztő tapasztalattal rendelkeznek a technikai és szabványosítási folyamatok vezetésében. Azonban tovább akarnak lépni egy olyan igazgatótanáccsal, amely vállalati vezérigazgatókból, technológiai igazgatókból és a civil társadalom vezetőiből áll.

Az évek során nőtt az igény az új webes funkciók iránt és a fejlesztések sürgető kérdései is egyre inkább előtérbe kerültek. Ez az elmúlt években a koronavírus-járvány nyomása alatt még súlyosbodott. Ahhoz, hogy a W3C ezeknek a kihívásoknak megfeleljen, és megfelelő ütemben tudjon megfelelni az igényeknek, a gyors implementációra és a készségek elsajátítására kell összpontosítani az új területeken, legyen szó a médiáról, a webes hozzáférhetőségről, a magánélet védelméről, a biztonságról, a fenntarthatóságról, a félretájékoztatásról és így tovább. A munkatársaiktól elvárt szakértelem folyamatosan változik és az akadémiai intézmények felvételi eljárásai ehhez túl kevés rugalmasságot biztosítanak.

Felmerül a kérdés, hogy milyen hatással lesz az átszervezés a konzorciumra, a fejlesztőkre és a világhálóra. Nos, Dr. Jeff Jaffe nem számít semmilyen változásra a fejlesztőkkel és a szélesebb webes közösséggel való kapcsolattartás tekintetében. A szokásos ügymenetben nem lesz azonnali változás. Arra számít, hogy az átszervezés lehetővé teszi számukra, hogy gyorsabban tudjanak reagálni a web magasabb igényeire - mind a funkcionális fejlesztések, mind a társadalmi problémák kezelése érdekében.

A jogi személlyé alakítás kéz a kézben jár az igazgató nélküli megbeszélésekkel. A W3C és a web sikere nagyrészt Sir Tim Berners-Lee-nek köszönhető. Ez olyannyira így van, hogy soha nem volt igazgatótanácsuk; Tim, az ő látásmódja és kapcsolatai hoztak őket kapcsolatba a megfelelő helyekkel. Az "igazgató nélküli" modellhez kapcsolódó megbeszélések részeként a W3C igazgatójának számos szerepét felosztják és e szerepek egy részét az igazgatótanács fogja támogatni.

"Számos lehetőség van arra, hogy a jelenlegi web kihívásait kezeljük és egy jobb jövőt teremtsünk számára. Nem vesszük magától értetődőnek a világhálót. Többre is képes. Több is lehet. Ezt láthattuk a világjárvány idején, amikor a világ hirtelen "virtuális" lett és a webes technológiák lehetővé tették, hogy számos tevékenységet világszerte végrehajtsanak. A társadalmi igények kielégítése érdekében összehangolt erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy az internet világszerte elérhetőbbé és biztonságosabbá váljon az emberek számára, és a gazdaság és a társadalom fontos területein a növekedés motorjaként szolgálhasson."

"Nem csupán a web számtalan alapvető technológiáját kell naprakészen tartanunk, hanem fokoznunk kell erőfeszítéseinket a virtuálisabbá válást lehetővé tevő technológiák, például a Web Real Time Communications (WebRTC) terén is. 350 közösségi csoportunk folyamatosan új technológiákat fejleszt különböző területeken, mint például a virtuális valóság, a metaverzum, a hibrid (natív/web-alapú) alkalmazások interoperabilitása és a decentralizáltabb web. Olyan technológiákon dolgozunk, amelyek a változó társadalom igényeit elégítik ki, beleértve az adatvédelmi kérdéseket, a webes hirdetéseket, az intelligens városokat, a biztonságos fizetéseket és az automatizálást."

"Az egyre inkább globálisan összekapcsolt világban a világ minden táján működő tartalomszolgáltatáshoz biztosítjuk a webet. Fontolgatjuk a pénzügyi integrációt, hogy a webet bankszámlával nem rendelkező emberek számára is használhatóbbá tegyük. Az iparági igényekre reagálunk - ezt bizonyítja az a tény is, hogy idén hét év alatt a harmadik Emmy-díjat nyertük el. Az elmúlt két év kulturális, gazdasági és társadalmi változásai aláhúzzák a webalapú technológia és szolgáltatások fontosságát. Rávilágítottak az általánosan elfogadott műszaki előírások, iránymutatások és webes szabványok szükségességére."

"Fel kell ismernünk, hogy a világháló lehetővé teszi az információk gyors terjesztését, de sajnos ugyanakkor csatornákat is teremt a félretájékoztatás terjedéséhez. Meg kell értenünk, hogy bár a világháló az üzleti és kereskedelmi élet katalizátora, mindenütt jelenlévő volta lehetővé teszi a visszaéléseket is. Mindez arra kényszerít bennünket, hogy kitartóan és egyre éberebben ügyeljünk arra, hogy az emberiség egyik legnagyobb vívmánya ne essen áldozatul azoknak, akik rossz célokra kívánnak visszaélni az információ hatalmával" - szögezte le végül a W3C vezérigazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!