Berta Sándor

Egyelőre nem ruház be a műholdas internetbe Szlovákia

Északi szomszédunknak nem jelent megfelelő alternatívát a technológia.

Az Európai Unió azt szeretné, ha az összes háztartásban 2025-ig legalább 100 Mbps-os internethozzáférések lennének. Szlovákiában jelenleg körülbelül 867 000 háztartásban van ilyen internetelérés, ez körülbelül a lakosság 40 százaléka. Az európai uniós tagállamban az EMEA Satellite Operators Association (ESOA) adatbázisának információi alapján hat cég kínál műholdas internetszolgáltatást. Bár az utóbbi nem olyan gyors, mint a klasszikus mobil- vagy vezetékes internethozzáférések, de a gyéren lakott és nehezen megközelíthető helyeken is lehetővé teszi a megbízható internetkapcsolatok kialakítását.

A probléma az, hogy a március végén a helyi kormány által elfogadott szélessávú ellátási terv szerint a műholdas internet nem felel meg a különleges követelményeknek, így Szlovákia a jövőben nem számol a technológiával és annak alkalmazásával.

Az új szlovák szélessávú stratégiában többek között az szerepel, hogy a műholdas internetkapcsolatok legnagyobb hátrányai az egy régióban elérhető felhasználók korlátozott száma, a magas válaszidők, illetve az, hogy rendkívül sok időbe telik, míg a jelek elérnek a műholdakig, majd onnan vissza a felszínre. Ez utóbbi különösen korlátozni tudja bizonyos alkalmazások használatát. S végül ott van még, hogy az időjárási körülmények szintén komoly akadályokat jelenthetnek.

A távközlési szakértők rámutattak, hogy a területen problémák vannak a szabályozással és az állami felügyelettel is. A legnagyobb gond, hogy a Starlink a 12 és 18, valamint a 26,5 és 40 GHz közötti frekvenciákon dolgozik, ott, ahol a katonai, a meteorológiai és a csillagászati műholdak is, így azok egymást zavarhatják. A szabályozás hiánya miatt fennáll annak a veszélye, hogy a magántulajdonban lévő cégek, például a Starlink monopolizálhatják a frekvenciaspektrumot. A több ezer műholddal rendelkező vállalat könnyen ellenőrizheti a vevőegységek gyártását és a jeleket fogó antennákat is csak korlátozott számú gyártó tudja előállítani, mert csak azok rendelkeznek a szükséges tudással és tapasztalattal.

A szlovák IT-minisztérium közölte, hogy a módosított elektronikus kommunikációs törvényt még az idén elfogadhatják, igaz, a műholdas interneteléréseket abban sem szabályozzák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kjhun #4
  Pontosan!! Látom, téged is zavar ez a dolog. 2020-ra, asszem mindenhová már 100Mbps volt a célkitűzés. Najó, lehet ez a hülye pandémia is bezavarhatott egy kicsit, de ettől függetlenül kéne haldnia a dolgoknak előre. Nálam, még rosszabb a helyzet, csak 2/0.19MBps-es net van, mind a mai napig. Mi lett ezzel a sok pénzzel azóta? Mind EU-s részről, mind állami részről? Eltették zsebre vagy csak pihentetik? Ha van pénz, akkor mi van, mire várnak? Állítólag, a települések közt már kapkodják ki a rezet, optikára cserélvén őket. Ezt is 4 éve mondta egy szerelő, de a végpontokig, az előfizetőkhöz, még mindig nem akarózik ideérni. A vidékre nagyon is ráférne már. A fejlesztés.
 • repvez #3
  még az a szerencse, hogy 2025ig már csak 3 év van hátra, de még nyomát se igen látni annak, hogy ez a kérés is teljesulne az union belül, nem csak nálunk de sehhol sem.
  Ugye nálunk 2016ban inditottak egy SZIP programot , hogy 2018 végére teljes lefedettségben minimum 30mbit és legalább felében az országban 100mbit netet kell , hogy kapjanak az elöfizetök.
  Ehhez képest, most 2021 végén ott tartunk, hogy föleg az invitel, mostmár Digi területén még egy kapavágás nem történt, hogy a régi ISDN hálózatót fejlesszék és a maximális 15/0,9 mbites net helyett a megkövetelt minimum sebességet lehessen kérni.

  ugyan igy németországban , a 25/5-ös net elég gyakori és a 100as 400as net csak elég kevés helyen érhető el, és az is szemben nálunk a kisebb falvakban és nem a városban.

  Szóval szépek ezek a meghatározások ha a tagálamokkkal nem tartatják be.
 • kvp #2
  Egy kis orszagrol van szo, ahol ugyis szukseges a modern (sokG-s) mobilhalozat kiepitese, igy igazabol az is boven eleg a lakossag ellatasahoz. Nagyon keves olyan hely van ahova nem lehet viszonylag olcson mobilos tererot vinni (beleertve a legnagyobb hegycsucsokat is) es ezen halozat mar joreszt kesz is van, csak max. kapacitast kell boviteni.

  Igazabol Europan belul max. a sarkkoron tul lehet olyan terulet ahol tul kevesen laknak ahhoz, hogy megerje teljesen lecsempezni gsm tornyokkal. A muholdas internet mint elsodleges kapcsolati forma kb. annyira ertelmetlen az EU-n belul mint New York-ban terepjaroval kozlekedni.
 • cateran #1
  "így Szlovákia a jövőben nem számol a technológiával és annak alkalmazásával."

  Starlink? Anyone? https://www.reddit.com/r/Starlink/comments/i9w09n/list_of_confirmed_starlink_speed_tests/