Berta Sándor

Rossz műholdakat akar begyűjteni a Brit Űrügynökség

Egyre több szemét halmozódik fel az űrben, ezért az Egyesült Királyság Űrügynöksége (UKSA) el akarja kezdeni a hibás műholdak begyűjtését. Erre a célra a hivatal összesen négymillió fontot biztosít, amelyet két induló vállalkozás kap. Azok különböző megközelítésekkel távolítják el a régi és elromlott műholdakat az űrből.

Az űrügynökség először is saját hibás műholdjait akarja eltűntetni. "Olyan, az Egyesült Királyságban bejegyzett műholdakat keresünk, amelyek már nem működnek. Ezek a mi műholdjaink. Szeretnénk élen járni azáltal, hogy felelősségteljes szerepet játszunk az űrben, és lehozzuk a szemetet, hogy ne veszélyeztessen semmi mást" - fejtette ki Adam Camilletti, a UKSA munkatársa.

A szakember hozzátette, hogy az Egyesült Királyság az elsők között akarja aktívan eltávolítani az űrszemetet, így úttörő szerepet játszhatnak az ilyen missziókhoz szükséges törvények és irányelvek kidolgozásában. "Ez nagyszerű helyzetbe hoz minket a jövőbeni üzletkötések szempontjából. Ha mi vagyunk az elsők, akik ezt végrehajtják, akkor mi leszünk a legmegfelelőbb vállalat ezekre a szerződésekre" - folytatta Camilletti.

A hivatallal jelenleg két társaság szeretne szerződést kötni az első tisztítási missziók egyikére. A cél két elromlott műhold felkutatása, elfogása és visszahozása a Földre. A küldetés a tervek szerint 2026-ban indul. A két cég közül az első a ClearSpace, amely kifejlesztett egy óriás polipra hasonlító űrhajót. A jármű karjainak meg kell ragadniuk a törött műholdat és "medveölelésben" kell tartaniuk, hogy az ne tudjon újra elszökni.

A második vállalkozás az Astroscale, amelynek a székhelye az Egyesült Királyságban, a kutatási és fejlesztési központja pedig Tokióban található. Az Astroscale tisztítóhajója inkább egy műholdra hasonlít és a célja, hogy a meghibásodott célműholdat dokkolja, majd visszahozza a Földre. A nehézséget a gyorsan mozgó műholdak megtalálása és észlelése jelenti a biztonságos dokkolás érdekében. Az Astroscale már teszteli a megoldását az űrben. Egy prototípust már tavaly felvittek egy orosz rakéta fedélzetén. Ennél a kutatók azt szimulálják, hogy a tisztítóhajó hogyan tudja bemérni és dokkolni a műholdakat. A munka során a szemétgyűjtő megfigyeli a céltárgyat és követi annak mozgását, hogy annak megfelelően helyezkedjen el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #1
    "Rossz műholdakat akar begyűjteni a Brit Űrügynökség"

    Hát szóljanak nekik, hogy ne azokat!