Berta Sándor

Egyre több fegyver készül 3D-nyomtatóval

A tendencia veszélyes, főleg azért, mert már egyes félautomata és automata modellek is előállíthatók ilyen módon.

A világ első 3D-nyomtatással megalkotott, működő lőfegyverét 2013 májusában készítette el a Defense Distributed (DD) nevű csoport. 2014-ban Japánban két év börtönbüntetésre ítélték a 28 éves Yoshitomo Imurát, akinél a rendőrség összesen öt lőfegyvert talált. Azokat részben ő tervezte, majd 3D-nyomtatóval le is gyártotta. Az államügyészség szerint a fegyverek működőképesek voltak és ezek közül kettő "halálos lőszerrel" is ellátható volt. 2018 augusztusában a Washington államban lévő Seattle szövetségi bírósága átmeneti időre leállította az internetről letölthető és 3D-nyomtatóval elkészíthető fegyverek szoftverének a forgalmazását. Kicsivel később kiderült, hogy a bírói tiltás ellenére kaphatók lesznek a 3D-nyomtatású fegyverek tervfájljai.

Most a BBC arról számolt be, hogy a Metropolitan Police különleges osztagának rendőrei október elején feltártak egy "rögtönzött 3D-s lőfegyvergyárat" Londonban. A jelentés szerint a brit Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NCA) az ott gyártott fegyvereket "új fenyegetésnek" minősítette, mivel azok már nem megbízhatatlan, egylövetű modellek, hanem tartósabb kivitelűek. Az üzem működtetésével és a fegyverek előállításával két férfit gyanúsítanak. A rendőrség nem közölt részleteket a lefoglalt fegyveralkatrészek pontos mennyiségéről.


A BBC azt írta, hogy az üzemben készített fegyverek alkatrészeinek 80-90 százaléka 3D-nyomtatókból származott. A többi részegység, például a puskacsövek fémből voltak, azokat ugyanis továbbra is hagyományos módon kell előállítani. Matthew Perfect, az NCA Nemzeti Lőfegyver Központjának vezetője aggodalmának adott hangot és közölte, hogy Nagy-Britanniában senki sem szeretné ezeket a fegyvereket az utcákon látni. A 3D-nyomtatóval gyártott fegyverekkel kapcsolatban komoly biztonsági probléma, hogy azokat nehéz nyomon követni, mivel nem rendelkeznek sorozatszámmal. Szerencsére az ilyen modellek száma még mindig csekély a hagyományos készítésű lőfegyverekhez képest. Bűnszervezetek vagy szélsőségesek is kevésbé használják azokat, mert más módon is hozzájuthatnak illegálisan fegyverekhez.

A 3D-nyomtatással előállított fegyverek azok számára jelentenek alternatívát, akik nem jutnak hozzá illegális példányokhoz. Azonban egyre több olyan szélsőséges van, aki maga is 3D-nyomtatóval akar fegyvereket gyártani és használni, ezen a területen egy egész Európára kiterjedő tendencia figyelhető meg. Voltak ilyen esetek Spanyolországban, Svédországban, Németországban, Hollandiában és már néhány az Egyesült Királyságban is. A jobboldali szélsőséges csoportok különösen érdekeltek ebben. A helyzetüket megkönnyíti, hogy a világhálón számos 3D-nyomtatású fegyverek előállítására vonatkozó anyag érhető el.


Újdonság, hogy a 3D-nyomtatókkal már automata fegyvereket is gyártanak, amelyek több lövést képesek egymás után leadni és nagyobb teljesítményűek. Ez magában foglalja az FGC nevű félautomata modellt is, amelyet úgy tervezték, hogy csak olyan alkatrészeket használjon, amelyek nincsen szabályozva az Európai Unióban. A szakértők szerint a 3D-s fémnyomtatási technológia fejlődésével a következő években a probléma tovább súlyosbodhat. A lőfegyverek így még tartósabbá és megbízhatóbbá válnak. Ugyanakkor nem valószínű, hogy ilyen fegyvereket belátható időn belül teljes egészében 3D-nyomtatóval lehet majd készíteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #6
  "Amíg nem tudsz lőszert szerezni a fegyverhez addig az semmit sem ér."

  Az ugye megvan, hogy a masodik altalam linkelt felautomata vadaszpuska egy nagyon regi legpuska? Olomgolyot meg tud onteni hozza barki hazilag, akar az amerikai vadnyugaton egy tabortuz mellett is. (pont ezert hasznaltak ott)

  Print in place villanymotor hajtott gepfegyver, amibe csak a csovet, az utoszeggel kombinalt zarat es a hajtomotort kell behelyezni? Jo kihivasnak tunik, elobb utobb valaki lesz olyan hulye, hogy megtervezze. Akar gatling gepagyut is lehetne igy gyartani. (a regi fajta gravitacios tarral, hogy egyszeru legyen)

  Masik erdekes a sajat gyartasu loszer kerdese, ahol rezcsobol es olombol siman lehet teljes erteku szerelt loszert kesziteni, ma mar akar elektromos gyujtassal is. Persze ez csak a hozza valo hazibarkacs fegyverekbe lesz jo, de az nem problema ha azt is gyartanak melle, csak lehetoleg egyfelebol kell gyartani sokat. Elektromos gyujtassal es elektromos zar mechanikaval egesz durva tuzsebesseg erheto el es a gazzaro, nyomasallo komponensek szama is korlatozott. (a zarat a motor nyitja miutan leesett a nyomas, nincs gaz visszavezetes, nincs rugo, nincs tomeg alapu kesleltetes, lasd pl. gatling gepagyu)

  Lopor kerdese: Lasd a legutobbi japan merenyletet. Nem tudott loszert es loport venni, megis tudott fegyvert kesziteni abbol amit epp a boltban lehetett kapni. De a suritett levego is ugyanilyen durva tud lenni, egy motoros kompresszor meg manapsag eleg olcso.

  "Egy 3d nyomtatott fegyvernek semmilyen ismert azonosítása nincs."

  A 3D nyomtatott fegyverben a fem cso elvileg ugyanugy egyedi mintat karcol a kilott golyoba es a csovet megvizsgalva bizonyithato, hogy lottek-e mar a kerdeses fegyverrel. Ez kb. ugyanaz az elv, mint egy kicsiszolt szeriaszamu gyari fegyver eseten.

  A hazi gyartasu fegyverekkel elkovetett buncselekmenyek vagy forradalmak elleni egyetlen megoldas ha a tarsadalom eletminosegevel biztositjak azt, hogy ne is akarjon senki ilyet csinalni. Minden mas esetben varhato, hogy a tomeg fegyverhez fog jutni. Ha mashogy nem, akkor tomegesen agyonverve par rendort es azoktol szereznek fegyvert, amivel mar a hadsereg keszleteit is meg tudjak szerezni. 1956-ban sem volt senkinek otthon fegyvere, aztan megis lett mindenkinek aki akart.
 • grobs #5
  Lőszert nagyon egyszerű szerezni. Igazából illegális fegyvert is. A hatóságok elsődleges problémája a tömegesítés, és a követhetetlenség. Egy gyártott fegyver ha nagyon kell akkor követhető, és bizonyítható, hogy azzal lőttek. Egy 3d nyomtatott fegyvernek semmilyen ismert azonosítása nincs.
  Az illegális fegyverek mennyisége többé kevésbé kontrollálható. A 3d nyomtatott fegyvereké nem. Bárki a sufniban lenyomhat 1 év alatt pár ezer fegyvert. Ennyivel egy kisebb ország kormánya meg is dönthető. Ha illegális fegyverekből szeretne ennyit felhalmozni valaki akkor az elég látványos lenne.
 • grobs #4
  Hobbi CNC se kell hozzá. Van olyan NERF ami bonyolultabb mint egy félautómata fegyver. Az emberek 90%-a ahhoz is hülye, hogy egy LEGO set-et összerakjon. A maradék nagyrésze meg kinőtt abból, hogy lőfegyverrel rohangáljon.

  A 3d nyomtatás azért lehet "veszélyes" erre az állapotra, mert egy STL letöltés után lehet működő fegyvered. Azaz nem szükséges technológia ismeret. 3d nyomtatásnál nagyon népszerűek az print-in-place modellek. Ezeket nem kell összeszerelni. A mozgó részek úgy vannak tervezve, hogy egyben nyomtatható a modell. Ennek egy primitív, de nagyon látványos példája az articulated dragon. Egyelőre éles fegyver nincs, de ez csak idő kérdése. Félautomata band-gun van. A komolyabb anyagok nyomtatása egyre megfizethetőbb. A nyomtatók egyre stabilabb minőséget hoznak.
  Ha elég egy csövet betolni a kész modellbe, akkor bármilyen hülye tud fegyvert nyomtatni. És a hangsúly a hülyén van.

  Mint amcsiknál látjuk nem biztos, hogy a legjobb dolog egy 16-17 éves fiú kezébe éles fegyvert adni. Mindannyian átéltünk frusztráló pillanatokat. Jobb nekem is, hogy nem volt a kezemben olyan amivel ölhetek.
 • morguldae #3
  Nem a fegyverrel van a gond az lényegtelen. Bármiből össze rakod. A lőszer a kérdéses! Amíg nem tudsz lőszert szerezni a fegyverhez addig az semmit sem ér. Kinyomtathatok én bármit, akár egy csőből is lehet fegyver, de ha nem jutok hozzá lőszerhez az csak egy dísztárgy!
 • kvp #2
  "jobboldali szelsoseges" = barki aki nem baloldali globalista

  Igazabol az egesz 3D-s panikrol sokat elmond, hogy a volt japan miniszterelnokot barkacsboltbol osszevasarolt alkatreszekbol epitett tobblovetu fegyverrel olte meg egy kisebb mertekben megtebolyodott fiatal. Mindezt egy olyan orszagban, ahol meg loport se kapni sehol, nemhogy szerelt loszert.

  Egy atlagos hobbi CNC-vel pillanatok alatt lehet valodi fembol keszult, rendes gepfegyvereket kesziteni. A 3d nyomtatas csak a froccsontott kiegeszito alkatreszek kivaltasara jo, de azokat meg anno fabol keszitettek. Akkor most betiltjak a 3D nyomtatas mellett a hazepito es barkacsboltokat, a femmegmunkalo gepeket (pl. a kezi reszelot es fureszt), meg a fafaragast is?

  "Modern" gepfegyver, nem igenyel 3D nyomtatast, csak egy barkacsboltot:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Philip_Luty
  https://www.youtube.com/watch?v=sIhGCRIQnCA

  1780-as felautomata legfegyver, mint egy mai gazhajtasos airsoft, csak eles loszerrel es picit nagyobb nyomassal:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Girardoni_air_rifle
  https://www.youtube.com/watch?v=2dZLeEUE940
 • gosub #1
  "A jobboldali szélsőséges csoportok különösen érdekeltek ebben." Természetesen náciveszély van már megint.