6
  • kvp
    #6
    "Amíg nem tudsz lőszert szerezni a fegyverhez addig az semmit sem ér."

    Az ugye megvan, hogy a masodik altalam linkelt felautomata vadaszpuska egy nagyon regi legpuska? Olomgolyot meg tud onteni hozza barki hazilag, akar az amerikai vadnyugaton egy tabortuz mellett is. (pont ezert hasznaltak ott)

    Print in place villanymotor hajtott gepfegyver, amibe csak a csovet, az utoszeggel kombinalt zarat es a hajtomotort kell behelyezni? Jo kihivasnak tunik, elobb utobb valaki lesz olyan hulye, hogy megtervezze. Akar gatling gepagyut is lehetne igy gyartani. (a regi fajta gravitacios tarral, hogy egyszeru legyen)

    Masik erdekes a sajat gyartasu loszer kerdese, ahol rezcsobol es olombol siman lehet teljes erteku szerelt loszert kesziteni, ma mar akar elektromos gyujtassal is. Persze ez csak a hozza valo hazibarkacs fegyverekbe lesz jo, de az nem problema ha azt is gyartanak melle, csak lehetoleg egyfelebol kell gyartani sokat. Elektromos gyujtassal es elektromos zar mechanikaval egesz durva tuzsebesseg erheto el es a gazzaro, nyomasallo komponensek szama is korlatozott. (a zarat a motor nyitja miutan leesett a nyomas, nincs gaz visszavezetes, nincs rugo, nincs tomeg alapu kesleltetes, lasd pl. gatling gepagyu)

    Lopor kerdese: Lasd a legutobbi japan merenyletet. Nem tudott loszert es loport venni, megis tudott fegyvert kesziteni abbol amit epp a boltban lehetett kapni. De a suritett levego is ugyanilyen durva tud lenni, egy motoros kompresszor meg manapsag eleg olcso.

    "Egy 3d nyomtatott fegyvernek semmilyen ismert azonosítása nincs."

    A 3D nyomtatott fegyverben a fem cso elvileg ugyanugy egyedi mintat karcol a kilott golyoba es a csovet megvizsgalva bizonyithato, hogy lottek-e mar a kerdeses fegyverrel. Ez kb. ugyanaz az elv, mint egy kicsiszolt szeriaszamu gyari fegyver eseten.

    A hazi gyartasu fegyverekkel elkovetett buncselekmenyek vagy forradalmak elleni egyetlen megoldas ha a tarsadalom eletminosegevel biztositjak azt, hogy ne is akarjon senki ilyet csinalni. Minden mas esetben varhato, hogy a tomeg fegyverhez fog jutni. Ha mashogy nem, akkor tomegesen agyonverve par rendort es azoktol szereznek fegyvert, amivel mar a hadsereg keszleteit is meg tudjak szerezni. 1956-ban sem volt senkinek otthon fegyvere, aztan megis lett mindenkinek aki akart.
  • grobs
    #5
    Lőszert nagyon egyszerű szerezni. Igazából illegális fegyvert is. A hatóságok elsődleges problémája a tömegesítés, és a követhetetlenség. Egy gyártott fegyver ha nagyon kell akkor követhető, és bizonyítható, hogy azzal lőttek. Egy 3d nyomtatott fegyvernek semmilyen ismert azonosítása nincs.
    Az illegális fegyverek mennyisége többé kevésbé kontrollálható. A 3d nyomtatott fegyvereké nem. Bárki a sufniban lenyomhat 1 év alatt pár ezer fegyvert. Ennyivel egy kisebb ország kormánya meg is dönthető. Ha illegális fegyverekből szeretne ennyit felhalmozni valaki akkor az elég látványos lenne.
  • grobs
    #4
    Hobbi CNC se kell hozzá. Van olyan NERF ami bonyolultabb mint egy félautómata fegyver. Az emberek 90%-a ahhoz is hülye, hogy egy LEGO set-et összerakjon. A maradék nagyrésze meg kinőtt abból, hogy lőfegyverrel rohangáljon.

    A 3d nyomtatás azért lehet "veszélyes" erre az állapotra, mert egy STL letöltés után lehet működő fegyvered. Azaz nem szükséges technológia ismeret. 3d nyomtatásnál nagyon népszerűek az print-in-place modellek. Ezeket nem kell összeszerelni. A mozgó részek úgy vannak tervezve, hogy egyben nyomtatható a modell. Ennek egy primitív, de nagyon látványos példája az articulated dragon. Egyelőre éles fegyver nincs, de ez csak idő kérdése. Félautomata band-gun van. A komolyabb anyagok nyomtatása egyre megfizethetőbb. A nyomtatók egyre stabilabb minőséget hoznak.
    Ha elég egy csövet betolni a kész modellbe, akkor bármilyen hülye tud fegyvert nyomtatni. És a hangsúly a hülyén van.

    Mint amcsiknál látjuk nem biztos, hogy a legjobb dolog egy 16-17 éves fiú kezébe éles fegyvert adni. Mindannyian átéltünk frusztráló pillanatokat. Jobb nekem is, hogy nem volt a kezemben olyan amivel ölhetek.
  • morguldae
    #3
    Nem a fegyverrel van a gond az lényegtelen. Bármiből össze rakod. A lőszer a kérdéses! Amíg nem tudsz lőszert szerezni a fegyverhez addig az semmit sem ér. Kinyomtathatok én bármit, akár egy csőből is lehet fegyver, de ha nem jutok hozzá lőszerhez az csak egy dísztárgy!
  • kvp
    #2
    "jobboldali szelsoseges" = barki aki nem baloldali globalista

    Igazabol az egesz 3D-s panikrol sokat elmond, hogy a volt japan miniszterelnokot barkacsboltbol osszevasarolt alkatreszekbol epitett tobblovetu fegyverrel olte meg egy kisebb mertekben megtebolyodott fiatal. Mindezt egy olyan orszagban, ahol meg loport se kapni sehol, nemhogy szerelt loszert.

    Egy atlagos hobbi CNC-vel pillanatok alatt lehet valodi fembol keszult, rendes gepfegyvereket kesziteni. A 3d nyomtatas csak a froccsontott kiegeszito alkatreszek kivaltasara jo, de azokat meg anno fabol keszitettek. Akkor most betiltjak a 3D nyomtatas mellett a hazepito es barkacsboltokat, a femmegmunkalo gepeket (pl. a kezi reszelot es fureszt), meg a fafaragast is?

    "Modern" gepfegyver, nem igenyel 3D nyomtatast, csak egy barkacsboltot:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Philip_Luty
    https://www.youtube.com/watch?v=sIhGCRIQnCA

    1780-as felautomata legfegyver, mint egy mai gazhajtasos airsoft, csak eles loszerrel es picit nagyobb nyomassal:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Girardoni_air_rifle
    https://www.youtube.com/watch?v=2dZLeEUE940
  • gosub
    #1
    "A jobboldali szélsőséges csoportok különösen érdekeltek ebben." Természetesen náciveszély van már megint.