Berta Sándor

Irodát nyit az Európai Unió a Szilícium-völgyben

A lépéssel a szervezet az IT-óriásokkal való diplomáciai kapcsolatot akarja erősíteni.

Az Európai Bizottság 2022. szeptember elsején nyit irodát San Franciscóban. A kirendeltség egyik fő feladata az lesz, hogy az új digitális szabályozásokkal szemben konstruktív és nem konfrontatív kapcsolatot tartson fenn az amerikai technológiai óriáscégekkel.

A San Franciscóban kialakítandó iroda megnyitását hivatalosan először az Európai Tanács július 18-i, az EU digitális diplomáciájáról szóló dokumentumban említették, azzal a szándékkal, hogy "kapcsolatokat építsen ki a helyi hatóságokkal és érdekelt felekkel". A kirendeltség az Amerikai Egyesült Államokban működő uniós küldöttség "antennájaként" fog működni, amelynek fő irodája Washingtonban található. Ez az első alkalom, hogy egy uniós küldöttség második irodát nyit ugyanabban az országban.

"Fontos, hogy a szabályozó hatóságok és a szabályozott vállalatok között pozitív kapcsolat alakuljon ki. A mi feladatunk a végrehajtás és a megfelelés elősegítése" - jelentette ki Gerard de Graaf, az Európai Bizottság munkatársa. Az új irodát a szakember fogja vezetni. De Graaf bizottsági tisztviselőként felelős volt a digitális piacokról szóló törvény és a digitális szolgáltatásokról szóló törvény kidolgozásáért és jóváhagyásáért. Az Európai Bizottság munkatársa hangsúlyozta, hogy az új uniós küldöttség nem csak a technológiai konszernekkel fog foglalkozni, mivel a nyugati parton számos olyan technológiai és szabályozási fejlesztés van, amely az EU számára is érdekes.

Az időzítés azonban arra utal, hogy a hivatal fontos szerepet fog játszani a készülő jogszabályok végrehajtásában, mivel az Európai Bizottság most először veszi át az EU belső piacának szabályozói szerepét. Ez a szerep fontos lehet a digitális piacokról szóló törvény esetében, mivel lehetővé teszi a párbeszédet a testület és az érintett nagy technológiai társaságok között. A párbeszédnek köszönhetően lehetővé válhat az érintett cégek számára, hogy az új jogi kötelezettségeket jobban beépítsék munkamódszereikbe.

De Graaf rámutatott, hogy a digitális piacokról szóló törvényhez kapcsolódó kötelezettségek egy része érinti az érintett vállalatok üzleti modelljét, példaként említve az operációs rendszereket, amelyeknek nyitniuk kell az alternatív alkalmazásboltok felé. Ezért a jogszabály végrehajtása nem csupán a jogászok feladata, hanem stratégiai döntéseket is érint, amelyek arról szólnak, hogy ezek a nagyvállalatok merre akarnak elmozdulni. Az uniós tisztviselő meg van győződve arról, hogy az ilyen stratégiai megbeszélések során a legjobb, ha közvetlenül az adott társaság központjával tárgyalnak.

Bár az Európai Bizottság eltökéltnek tűnik a helyzet súlyosbodásának megakadályozására, széles körben várható, hogy az új szabályokat bírósági úton megtámadják. De Graaf kiemelte, hogy számos nagy technológiai céggel folytatott megbeszéléseket, amelyeken több tucatnyi ügyvéd vett részt. Nem szabad elfelejteni, hogy az új rendeletek hatálybalépésekor gyakoriak a peres eljárások és a szabályozóknak mindig számolniuk kell azzal, hogy döntéseiket megtámadják. A szakember hozzátette, hogy bizonyos mértékig a pereskedés még hasznos is lehet a szabályozó hatóság számára az új jogi fogalmak tisztázása érdekében.

De Graaf korábbi, a digitális fordulatért felelős igazgatói posztja jelenleg üres és várhatóan az év vége előtt nem is lesz betöltve. Az Európai Bizottság munkatársa San Franciscóba költözik politikai asszisztensével, Joanna Smolinskával és két helyi alkalmazottat vesz fel. Az új iroda a Szilícium-völgy virágzó start-up közösségét is megvizsgálja, feltárja az USA-val való lehetséges együttműködést az olyan innovációs programokban, mint a Horizont Európa és a Digitális Európa, és támogatja az EU-USA Kereskedelmi és Technológiai Tanács keretében folytatott politikai megbeszéléseket. A kirendeltség a szakpolitikai megbeszélések tekintetében megkönnyíti a párbeszédet a politikai döntéshozókkal állami szinten is. De Graaf szerint ezeknek még fontosabb szerepük van, mivel a politikai polarizáció Washington D.C.-ben blokkol minden vonatkozó jogalkotási javaslatot. Várhatóan Kalifornia, Arizona és Washington állam törvényhozóival is tárgyalásokat folytatnak majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • UUUU #2
    Végre nem kell utazni a USAból az EU-ba, ha megakarnak valakit kenni.
  • Sir Cryalot #1
    Erre a kis időre?