Berta Sándor

A kiber­biztonságnak kulcstényezőnek kell lennie az 5G-hálózatok kiépítésében

Kevés hálózatüzemeltető fordít nagy figyelmet a kérdésre, de ennyi szereplővel ez lehetetlen feladat.

Az európai parlamenti képviselők és szakértők szerint a kiberbiztonságnak állandó szempontnak kell lennie az 5G európai bevezetése és kiterjesztése során, mivel a hálózatokat egyre több veszély fenyegeti. "Ahogy Európa igyekszik kiterjeszteni az 5G-lefedettségét és csökkenteni a lemaradást más régiókkal szemben, a folyamat minden szakaszában figyelembe kell venni a kiberbiztonságot. Az adatok megosztása és felhasználása egyre növekszik, és az ukrajnai háborúval kapcsolatos jelenlegi geopolitikai helyzet hatással van az európai hálózat- és adatbiztonságra is" - nyilatkozta Tsvetelina Penkova európai parlamenti képviselő azon a rendezvényen, amelyet a GSMA iparági szövetség az 5G jövőjével kapcsolatban rendezett.

A múlt hónapban az Európai Bizottság előterjesztette a kiberbiztonságról szóló törvényjavaslatát, amelynek célja, hogy a dolgok internete esetében növelje a hálózatba kapcsolt eszközök biztonságát. Az 5G-infrastruktúra európai fejlesztésével kapcsolatban az érdekelt felek kijelentették, hogy a kiberbiztonsági szempontok prioritást élveznek. Penkova szerint azonban amíg az Európai Unió az 5G kiépítése terén sok más régióhoz képest lemaradásban van, addig a kiberbiztonság kiemelt kezelése terén fordított a helyzet. A politikus rámutatott, hogy számos globális partner ugyan már előrébb jár a hálózatok kiépítésében, de nem rendelkezik a kiberbiztonságra vonatkozó szabályozási kerettel.

"Az, hogy mi biztonságos és ellenálló hálózatot építünk, és nagy hangsúlyt fektetünk a kiberbiztonságra, nem jelenti azt, hogy minden partnerünk ugyanolyan nagy hangsúlyt fektet erre. Ezért jobban kell ösztönöznünk a partnereinket a szükséges intézkedések megtételére, mert amikor adattovábbításról és adatfelhasználásról beszélünk, nem korlátozhatjuk azt csak az Európai Unióra" - tette hozzá a képviselő.

Petkova hangsúlyozta, hogy kevésbé széttöredezett európai uniós távközlési piac megteremtése szükséges ahhoz, hogy a kontinens felzárkózzon a világ többi részéhez az 5G-csatlakozás területén. Ezt egyébként a rendezvény számos felszólalója megerősítette, akik közül sokan leszögezték, hogy a probléma megfelelő kezeléséhez piaci konszolidációra van szükség. Matthias Bauer, az Európai Nemzetközi Politikai Gazdaságtani Központ igazgatója például kifejtette, hogy a kérdés összetettsége részben magának az Európai Uniónak a természetéből, valamint a szabályozás és a sok országspecifikus különbségből fakad.

"Az EU nem egyetlen ország és a jövőben sem lesz az. Nincs az Amerikai Egyesült Államokhoz, Kínához, Brazíliához vagy Indiához hasonló nagy egységes piacunk" - mondta Bauer, aki mindezt azzal egészítette ki, hogy az a benyomása, hogy az illetékes hatóságok sem igazán törekednek a helyzet mielőbbi rendezésére és - az 5G-vel kapcsolatban - a kontinensen egyáltalán nem figyelhető meg a globális vezető szerep megszerzésére való törekvés. Bár papíron a szabályozó hatóságok és az európai uniós intézmények érdeklődnek az innováció iránt, de uniós szinten gyakran olyan politikákat hajtanak végre, amelyek aláássák a nemzetközi kereskedelmet, a nemzetközi innovációt és az internetes alkalmazások fejlődését.

Jakob Greiner, a Deutsche Telekom európai ügyekért felelős alelnöke úgy vélte, hogy a konszolidáció és a hálózat kiépítésének felgyorsítása az első szükséges lépések ahhoz, hogy ha Európa egységes távközlési piacot akar létrehozni. A politikai döntéshozóknak azonban olyan kérdésekkel is foglalkozniuk kell, mint a stagnáló bevételek és az emelkedő adat- és szolgáltatási költségek paradoxona azért, hogy az ágazat problémáit kezelhessék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!