Berta Sándor

Kiterjeszt­hetik a kínai cégek elleni amerikai szankciókat

Az Amerikai Egyesült Államok még jobban megnehezíti az ázsiai ország hozzáférését a mesterséges intelligencia technológiákhoz.

Úgy tűnik, hogy Washington további kereskedelmi korlátozásokat akar bevezetni a kínai mesterséges intelligencia- és szuperszámítógépes vállalatokra. Ennek a lépésnek katonai okai vannak, hogy így előzze meg, hogy Peking fejlett számítástechnikai technológiákhoz jusson. A lépésnek köszönhetően tovább nőhet a feszültség a két nagyhatalom között - minderről a The New York Times számolt be. Az újság cikke alapján az új intézkedések arra irányulnak majd, hogy csökkentsék Kína képességét a fejlett fegyverek és megfigyelőrendszerek gyártására.

2019 májusában Donald Trump hivatali ideje alatt az Amerikai Egyesült Államok olyan szabályokat vezetett be, amelyek megakadályozták, hogy a kínai cégek amerikai fejlesztésű technológiát adjanak el a Huawei kínai okostelefon-gyártónak. Biden most hasonló korlátozásokat alkalmazna más kínai társaságokra, valamint kormányzati kutatólaboratóriumokra és egyéb szervezetekre. A vállalkozásoknak világszerte megtiltanák, hogy amerikai gyártmányú technológiát adjanak el kínai szervezeteknek, vállalatoknak és laboratóriumoknak. Az egyelőre nem világos, hogy ezek a korlátozások mely cégekre vonatkoznának. Az viszont kiszivárgott, hogy az intézkedések korlátozhatják a kínai szuperszámítógépek és adatközpontok számára készült amerikai mikrochipek exportját is. Ezek azonban nemcsak a kínai kormányt, hanem a tudományos intézményeket és az olyan nagy internetes társaságokat is érintenék, mint az Alibaba és a Tencent.

A lépés mögött a kinai militarizálódás miatti aggodalom húzódik. A legtöbb szuperszámítógépes alkalmazás "normál" célokat szolgál, de vannak olyanok is, amelyek a fegyverfejlesztést vagy a -felügyeletet szolgálják. Így például egy az Intel és az nVidia chipjeiből épített szuperszámítógépet az ujgur kisebbség megfigyelésére használtak. Az intézkedés nem nevezhető meglepőnek, miután az nVidia már szeptemberben bejelentette, hogy az amerikai kormány korlátozza a szuperszámítógépekhez és a mesterséges intelligenciához használt számítógépes chipek eladását Oroszországnak és Kínának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!