Berta Sándor

Orosz Google Play Store-alternatíva is készül

A helyi szakemberek újabb sikeres nyugati szoftvert másolnak le.

Nemrég derült ki, hogy orosz szoftverfejlesztők megoldást kerestek a betiltott Instagram pótlására és a létrehozott új szolgáltatás olyan kiegészítő funkciókat kínál majd, mint a közösségi finanszírozás és a bizonyos tartalmakhoz való fizetős hozzáférés. Majd az is ismertté vált, hogy a Rossgram nevű platform a kinézetét tekintve gyakorlatilag egy az egyben olyan lesz, mint a Meta közösségi oldala, ez a gyors átállást hivatott segíteni.

A Reuters most pedig arról számolt be, hogy az orosz programozók nem elégedettek meg ennyivel, hanem újabb ambíciózus projektbe kezdtek, amelynek a célja a Google Play Store lemásolása és a kompatibilis NashStore megalkotása. (A NashStore körülbelül annyit jelent, hogy a "Mi boltunk".) Az orosz felhasználók így megfelelő helyi alternatívát használhatnak akkor is, ha a Google Play Store hosszú távon elérhetetlenné válik a számukra.

Már most is vannak érvényben korlátozások, például az orosz internetezők nem tudják használni a Google Play Store és a YouTube online fizetési funkcióit. Vlagyimir Zsikov, a NashStore egyik megalkotója kijelentette, hogy emiatt az orosz fejlesztők már nem alkalmazhatják a szoftvereik értékesítésére a Google Play Store rendszerét és ezáltal elveszítették a bevételi forrásukat.

Az új platform május 9-re, a győzelem napjára készül el, s az elképzelések alapján az Androidon és a Mir hitelkártyákkal fog működni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ellaberin #13
    Backup alternatíva, ja. Egy tetves netes levelezőt se képesek megíratni. Összelopkodott ingyenes kódokból, sablonokból milliárdokból összetákolt fogpiszkálókat sikerült eddig csak a nagytesó unokaöccs vérpistikéjének megalkotnia. (Hosszú a sor ezekre, nem sorolnám.O)

    Amik beválnak általában normál esetben alulról induló garázsprojektekből kinövő cégek termékei. (Sajnos mire megnőnek beleesnek abba a csapdába, mint az FB -> a pénz mindenek előtt)

    Ergo se fejtől, politikából vezérelt , se garázsból nem lesz vagy jó program, olyan meg főleg nem amibe bele nem pofázna a politika nyíltan, vagy burkoltan, fű alatt zsírozva a saját érdekeit.

    Az, hogy putin most azzal jól jár, hogy kitakarodnak önként a cégek, szolgáltatások , meg csak neki jó. A totális felügyelet, ellenőrzés és a véleménykülönbség - ergo demokrácia - elfojtása. Ő ebben nőtt fel, ezt verték bele a fejébe a cucilizmus agymosása folyamán és most, hogy szenilis hülyévé vált, vissza akarná állítani a "Központi személyes kultuszt". Sikerülni is fog neki. Visszalöki úgy 30 évet a hidegháború közepébe a világot és akkor körül lesz vége, ha újabb "Berlini falak" fognak ledőlni.

    Sajnos van erre a törekvésre precedens a közvetlen környezetünkben is. Sőt a világ tele van kiskirályokkal, akik nagytöbbsége véreskezű tömeggyilkos, putinnal általában jóbarátok...na abbafejeztem.
  • M2 #12
    Nem írtam egy szóval se, hogy "az orosz népnek ez olyan jó".
    Egy szalmabábbal vitatkozol.
  • Gabbbbbbbbbbbb #11
    Facebook olyan lett volna akkor, mint amilyen ma, akkor biztosan nem dőlt volna be az IWIW. Elvonási tünetek elmúlása után szerintem sokan rá fognak jönni, hogy nincs is feltétlen szükség ilyen jellegű közösségi médiára az életükben.
  • peterx #10
    Ugyanez pl a bútoripari, vagy élelmiszeripari cégekkel.. bútort bárki tud gyártani sok ész nem kell hozzá, termőföldjük meg van dögivel, minden ami a túléléshez kell rendelkezésükre áll. Chipeket, high-tech termékeket meg Kínából majd beszerzik olcsóbban akár fű alatt. Többé már nem lesznek szívbajosak állami szinten, ha nem tartják be a nemzetközi törvényeket, szoftverkalózkodás, illegális kereskedelem, stb. A nyugat ezzel azt éri el, hogy "legalizálja" az északi koreai módszereket, mert minek tartsák be a szabályokat ígyis úgyis szankciókat kapnak csak.
    Utoljára szerkesztette: peterx, 2022.03.31. 19:57:15
  • peterx #9
    Az ítélendő el, hogy egy egész népet szopatnak egy rezsim miatt. pl viccnek gondoltam, de az komoly h Microsoft nem ad ki több Windows biztonsági frissítést az oroszoknak (azoknak akik legálisan megvették a szoftverüket).. most komolyan... vagy szórakoztatóipari dolgokat mint játékokat nem adnak ki, meg mozifilmeket nem vetítenek.. szánalom a köbön. Putyin meg csak röhög ezen, mert ha máshogy nem, így biztos h kitakarít minden nyugati versenytársat a piacról, ja és szoftverkalózkodást már most legalizálták, szóval ezzel olyan öngólt rúgtak ezek a cégek h öröm nézni.
  • lammaer #8
    Tapsikolhatsz ennek, de azt ne képzeld hogy az orosz népnek ez olyan jó.
    Bármennyire is hihetettlen, oroszország sok tekintetben le van maradva a világtól, szóval az az elképzelés hogy ők mindent pótolni tudnak csak egy diktátor nedves álma.

    Szarból az oligarchák se tudnak várat építeni, a nép meg talán emlékszik rá hoy milyen volt előtte és milyen lett utána.

    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2022.03.31. 19:04:21
  • lammaer #7
    Szóval szerinted az hogy egy magánember, aki momentán magáncéget vezet állást foglal Putyin rezsimje ellen - még úgy is hogy az személy szerint neki veszteséget okoz, tehát nem is képmutatás - az elítélendő?
  • zola2000 #6
    "Magyarországon is kéne már egy "backup" alternatívát írni FB-re és társaira"

    Ehhez túl kis piac vagyunk ... érdekes hogy például dél koreában az amerikai oldalak tiltása nélkül is megy például a naver, a daum és a kakaotalk:
    https://www.alexa.com/topsites/countries/KR

    Míg Magyarországon amint jött a Facebook egyből bebukott az iWiW a myvipt sem használja senki, a hundubból meg főleg nem lett semmi, de Európa szerte megfigyelhető volt hogy amint jött a YouTube bebukott a Dailymotion, amint jött az android/ios bebukott a symbian, és az opera is árnyéka régi önmagának.
  • peterx #5
    Putyint a politikusok (bel- és külföldi) és az orosz nép dolga "helyre rakni". Az, hogy az orosz népet nettó szivatják a cégek, remélem súlyos árat fizetnek érte és elvesztik a piacaikat, mert megérdemlik.
  • wraithLord #4
    Lehet, hogy ennek nem pont itt lenne a helye, mert speciel most Putyint sem ártana helyrerakni. Persze a többi probléma is valós és akut, viszont "két" fasz között az alapján állástfoglalni, hogy melyiket utáljuk (jobban), nem sok értelme van.