Berta Sándor

Szabályozná a mesterséges intelligenciát az Egyesült Királyság

A szigetország "innovációpárti megközelítést" dolgozott ki, a lehető legkisebb bürökráciával.

A brit kormány ma az új adatvédelmi és digitális információs törvényjavaslattal együtt bemutatta a Nemzeti Mesterséges Intelligencia Stratégiája részének számító Mesterséges Intelligencia Akciótervét, a mesterséges intelligencia szabályozásának "innovációbarát megközelítését". Az állam 2014 óta több mint 2,3 milliárd fontot fektetett be a technológiába.

Az Egyesült Királyság a kérdésben az Európai Unióhoz hasonlóan kockázatalapú megközelítést alkalmaz, de abban különbözik az EU-tól, hogy a végrehajtást egy szabályozó testületre bízzák. A szigetország szabályozási megközelítése a magas kockázatú alkalmazásokra összpontosít és figyelmen kívül hagyja a mesterséges intelligenciával kapcsolatos alacsonyabb kockázatokat, hogy ne fojtsa el az innovációt és ne terhelje az iparágat bürokráciával. A szabályozási keretet a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) mesterséges intelligenciára vonatkozó elvei inspirálták és ágazatközi alapelveken alapul: biztonságos és védett, átlátható és elszámoltatható, tisztességes és megtámadható.

Ami a technológia meghatározását illeti - már ez is komoly kihívást jelent -, a brit kabinet elutasította, hogy általános érvényű definíciót adjon meg, ehelyett inkább a mesterséges intelligencia alapvető jellemzőire és képességeire összpontosít, amelyekre a szabályozók támaszkodhatnak. "Létfontosságú, hogy szabályaink egyértelműek legyenek a vállalkozások számára, bizalmat teremtsenek a befektetők számára és javítsák a közmegbecsülést. Rugalmas megközelítésünk segít majd alakítani a mesterséges intelligencia jövőjét, és megerősíteni globális tudományos és technológiai szuperhatalmi pozíciónkat" - jelentette ki Damian Collins, a technológiai és digitális gazdaságért felelős brit parlamenti államtitkár.

Az európai uniós megközelítéssel ellentétben, ahol a mesterséges intelligenciára vonatkozó jogszabályok végrehajtását tagállamonként külön nemzeti szabályozó hatóságra bízzák, az Egyesült Királyság azt tervezi, hogy a felelősséget több hatóságra ruházza át. A listán szerepel a brit hírközlési szabályozó hatóság, az Ofcom, a Verseny- és Piacfelügyeleti Hatóság (CMA), az Információs Biztos Hivatala (ICO), a Pénzügyi Vezetési Hatóság (FCA) és a Gyógyszer- és Egészségügyi Termék Szabályozó Hatóság (MHRA). Néhányuk esetében a hatáskörök és feladatkörök potenciálisan frissíthetők. Azt is elvárják tőlük, hogy vezető szerepet vállaljanak az elvek által érintett kockázatok azonosításában, értékelésében és rangsorolásában, és ennek során nagyobb mértékben működjenek együtt.

Az Alan Turing Intézet által ma nyilvánosságra hozott független jelentés megerősítette, hogy a mesterséges intelligencia jelentette kihívások kezelése érdekében nagyobb együttműködésre van szükség a szabályozó hatóságok között. A technológia mára a társadalmi és gazdasági élet minden területére kiterjedt és összetetté vált, és hogy a szabályozó hatóságok által már most is tapasztalt nehézségek közös stratégiát igényelnek.

A "virágzó mesterséges intelligencia-ökoszisztéma" nemzetközi szinten versenyelőnyt jelenthet - írta Nadine Dorries digitális ügyekért felelős államtitkár egy politikai nyilatkozatában, amelyben ígéretet tett arra, hogy a Egyesült Királyság "továbbra is az innovációbarát megközelítés nemzetközi szintű védelmezője" lesz. Rámutatott továbbá, hogy a mesterséges intelligencia kihívásai és lehetőségei egyaránt globális kérdések. A mesterséges intelligencia érdekelt feleit arra kérik, hogy szeptember végéig fejtsék ki véleményüket erről a szabályozási megközelítésről, hogy azok beépülhessenek az ilyen stratégia végrehajtásáról szóló tervezett fehér könyvbe.

London elismerte "a digitális ökoszisztéma eredendően határokon átnyúló jellegét", és hangsúlyozta, hogy "szorosan együtt kell működni a partnerekkel" a globális piac széttöredezettségének elkerülése, "az interoperabilitás biztosítása és a mesterséges intelligencia felelősségteljes nemzetközi fejlesztésének előmozdítása érdekében". Az Egyesült Királyság elkötelezett a tekintélyelvűség, az elnyomás és a diszkrimináció elleni küzdelem folytatása mellett, és "aktív szereplője" marad az olyan globális szervezeteknek, mint a Mesterséges Intelligencia Globális Partnerség (GPAI), az OECD vagy a szabványosítási testületek - fejtette ki Dorries, hozzátéve, hogy az ország "pragmatikus, innovációbarát álláspontot" fog képviselni az Európa Tanács folyamatban lévő tárgyalásain.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Akva #1
    Az a baj, hogy senki nem ismeri a kockázatokat, az mindig utólag derül ki. Ki gondolta volna, hogy a műanyag feltalálása mekkora armageddont csinál?
    Utoljára szerkesztette: Akva, 2022.07.19. 16:08:09