Berta Sándor

Új technológiai központot hoztak létre Bulgáriában

Cél az agyelszívás csökkentése és a nyugat-európai tudományos élet mellé való felzárkózás.

Szófiában megkezdte a működését az INSAIT nevű új kutatási intézmény, amely informatikával, mesterséges intelligenciával és technológiával foglalkozik. Az INSAIT világszínvonalú kutatóközpont akar lenni, amely felkutatja és az országban marasztalja a helyi IT-tehetségeket, továbbá kiváló nemzetközi szakembereket csábít Bulgáriába azáltal, hogy globálisan versenyképes kutatóintézeteket és fizetéseket kínál a számukra.

A bolgár főváros tavaly Európa 20 vezető technológiai települése közé tartozott. Az INSAIT létrehozásának ötlete Martin Vecsev professzortól, az ETH Zürich informatikusától és a Európai Tanulási és Intelligens Rendszerek Laboratórium munkatársától származik. A szakember több mint két évtizeden át gyűjtött tapasztalatokat a világhírű kutatóintézetekben és elszánt abban a kérdésben, hogy a hazájában is megfelelő technológiai és tudományos környezetet alakítson ki, hogy így hidalja át a Kelet- és Nyugat-Európa közötti szakadékot. A projekt ötlete 2003-ra vezethető vissza, amikor Vecsev a Cambridge-i Egyetemre jelentkezett és arra a kérdésre, hogy mit csinálna 30 év múlva, azt válaszolta, hogy világszínvonalú központot hozna létre Bulgáriában a Cambridge-i Egyetem mintájára.

Az INSAIT a gépi tanulásra, a kvantum-számítástechnikára, az információbiztonságra, a robotikára és a kapcsolódó területekre összpontosít. A professzor úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia kutatása minden, versenyképes gazdaságra vágyó ország számára stratégiai jelentőségű. Az INSAIT megálmodója szerint Kelet-Európában rengeteg okos tudományos szakember van, de hiányoznak a megfelelő létesítmények és finanszírozás, valamint a támogatások. Ez a kutatók kivándorlásához vezetett, egy olyan szisztematikus problémához, amely akadályozza az innovációt. Az INSAIT úgy van megszervezve, hogy megfordítsa ezt a trendet és világszerte versenyképes legyen.

A Bulgáriába csábított professzorok a Yale, a Princeton és a Berkeley Egyetemről, az MIT-ről és az izraeli Technion kötelékéből érkeztek. A projektnek a bolgár tudományos közösség lehet a nyertese. Az intézet a Szófiai Egyetem különleges részlegeként működik majd St. Kliment Ohridski néven és körülbelül 300 munkatársat fog foglalkoztatni. Közülük 25-30 lesz a professzor és a kutató, míg a fennmaradó 200-250 személy doktorandusz.

Az intézmény finanszírozása a következő 10 esztendőre megoldott. 95 millió eurót a bolgár állam biztosít, további 6 millió eurót pedig olyan konszernek és startupok, mint az Amazon, a DeepMind és a Google. Szintén 6 millió eurót ad a SiteGround bolgár technológiai vállalat, míg 500 000 eurót különböző helyi technológiai vállalkozások és befektetők biztosítanak. Vecsev végül rámutatott, hogy a helyi kormány közös programokat indított az amerikai, az izraeli és a svájci kabinettel. A rövid távú cél az, hogy az INSAIT Európa 20 vezető informatikai intézménye közé tartozzon és 10 esztendőn belül világszerte ismertté váljon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!