Berta Sándor

Kínai eszközök kerülhetnek feketelistára Nagy-Britanniában

Rengeteg angol középiskolában és hivatalban használják a Hikvision és a Dahua kameráit, de ezeket használja a kínai állam is az ujgur muszlimok elnyomására. Az Amerikai Egyesült Államok után a szigetország is lép a kérdésben.

Az USA-ban 2019 augusztusában lépett hatályba egy 2018-as rendelet, amely a Huawei és a ZTE mellett más kínai társaságokat is hátrányosan érintett. Az Interim Rule RIN 9000-AN83 nevű belső rendelet kimondta, hogy az Amerikai Egyesült Államok szövetségi hivatalai nem vásárolhatják meg a Huawei, a ZTE, a Hytera Communications, a Hangzhou Hikvision és a Dahua Technology vállalatok termékeit. A dokumentum kitért arra is, hogy a szövetségi intézmények nem köthetnek szerződéseket sem az érintett gyártókkal és nem is hosszabbíthatják meg a meglévő szerződéseiket. 2020 júniusában a Huawei felkerült arra az amerikai feketelistára, amelyre a Hikvision is.

Most az Egyesült Királyságban a politikai paletta számos képviselője szólította fel Boris Johnson miniszterelnököt, hogy "etikai okokból" tiltsa be a kínai Hikvision és Dahua cégek által gyártott berendezések értékesítését és használatát. Érdekesség, hogy tavaly júliusban a brit alsóház külügyi különbizottságának jelentése már a két társaság berendezéseinek országos betiltását követelte. "A kínai Hikvision cég által gyártott kamerákat használták egész Hszincsiangban, és ezek jelentik a fogolytáborokban használt fő kameratechnológiát" - idézte a Financial Times a jelentést.

"A kínai Hikvision cég által gyártott kamerákat Hszincsiang-szerte telepítették, ez a cég biztosítja az internálótáborokban használt elsődleges kameratechnológiát" - áll a jelentésben. Az emberiesség elleni bűncselekményekhez technológiai infrastruktúrát biztosító vállalatok kameráit használja az Egyesült Királyság állami szerveinek 61 százaléka. Ugyanakkor a dokumentum rámutat, hogy eddig nincs bizonyíték arra, hogy a kínai állam a vállalat termékeit külföldön történő adatgyűjtésre használná. A lap szerint az Egyesült Királyságban értékesített kamerákat nem a kínai beszállítók üzemeltetik.


A Big Brother Watch nevű kampánycsoport - amely a 67 képviselő által aláírt petíciót koordinálta - kutatása szerint az Egyesült Királyságban számos iskola és önkormányzat használja a két említett társaság CCTV-kameráit és több brit kormányzati ügynökség is alkalmazza a Hikvision készülékeit. Az aláírók nem csupán azt követelték, hogy tiltsák be a Hikvision és a Dahua CCTV-berendezéseinek értékesítését és üzemeltetését az Egyesült Királyságban, hanem azt is, hogy széles körűen vizsgálják felül az érintett eszközök használatát is az egész országban.

A Big Brother Watch megpróbálja meggyőzni a Johnson-kormányt, hogy fogadjon el egy módosítást a közbeszerzési törvényhez, amelyet ebben a hónapban tárgyal a parlament. A jogszabály lehetetlenné tenné, hogy olyan cégek értékesíthessék a szigetországban a termékeiket, amelyeknél emberi jogokkal kapcsolatos aggályok merülnek fel. "Az USA már feketelistára tette a vállalatokat. Fel kell zárkóznunk nemzetközi partnereinkhez, és arra kell törekednünk, hogy lehetetlenné tegyük az invazív és elnyomó technológiák elérését" - mondta David Davis volt Brexit-ügyi miniszter.

A Hikvision szóvivője kijelentette, hogy "büszkék" a kormányzati szervekkel való együttműködésre a bűnözés és a terrorizmus elleni küzdelemben. Véleménye szerint az Egyesült Királyságban lévő szélsőséges csoportok szeretnék elérni a megfigyelőkamerák tömeges csökkentését, és emiatt démonizálják a Hikvisiont. A Dahua nyilatkozata szeirnt betartják az összes vonatkozó helyi, nemzeti és nemzetközi törvényt, és soha nem dolgoznának ki olyan megoldásokat, amelyek egyetlen etnikai csoportot céloznának meg. A kínai kormány úgy véli, hogy Hszincsiangban végzett tevékenysége terrorizmusellenes intézkedés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #5
    Vajon mit csinált a Huawei és a ZTE amit a Xiaomi és az oppo/oneplus nem csinál?

    Lehet hogy a Xiaomi vezetői meggyőzték a kormányt hogy őket hagyják ki ilyen dolgokból?
  • kvp #4
    Vicces, hogy nem ok uzemeltetik. A hikvision pl. mar szinte csak felho alapu kamerarendszereket gyart, tehat a kinai szerverekhez valo kapcsolodas nelkul meg rendesen telepiteni sem lehet a biztonsagi kameraikat es az alapbeallitas a felho alapu uzemmod, amikor a kinai felhon at szolgaljak ki az adatokat a szerzodes szerinti uzemeltetonek.

    Egyebkent a kormanyzattal egyet nem erto vagy az adott kormanyzatra veszelyesnek minositett csoportok elleni fellepes mindig is terrorizmus ellenes tevekenyseg volt csak, jo pelda erre pl. Auschwitz, amit kifejezetten a nemetorszagi zsido terrorizmus elleni fellepes jegyeben hoztak letre es uzemeltettek. Ugyanilyen terrorizmus ellenes "atnevelo" taborok vannak Kinaban is es csak a nep ellensegeit zarjak oda.
  • Akva #3
    A kínaiak elcseszték! Most nem a muzulmánokat kellene basztatni, hanem az ortodox oroszokat, mert az a nyugati trendi. Bár nem tudom, hogy Guantanamo működik-e még. Ott nem oroszokat kínoztak.
  • Zsombor99 #2
    Amiatt, hogy az eurázsiai kontinens átellenes végén mi történik egy-két adott vállalat termékeivel, attól még nem kellene tök feleslegesen felkapni a vizet! Rémes...
  • RJoco #1
    Éljen a chiphiány!
    Cseréljék le az összeset, ezzel is mesterségesen magasan tartva az árakat.
    És milyen jó lesz a környezetnek is a fölösleges szemét.