• kvp
    #7
    "de attól még a gödiek borzasztóan megszívták ezzel."

    Egyetertek. Szerintem is jobb lenne ha Godon inkabb csak foldmuvelessel foglalkoznanak es csak szendioxid semleges futesi es kozlekedesi technologiakat hasznalnanak. Az akkumulator gyarat pedig erdemesebb lett volna jobb technologiaval keszult epuletbe, elve tisztan ipari teruletre epiteni, legalabb egy oranyira a munkasok lakohelyetol. A zaj es a szennyezes ugyanis a gyarcsarnok rossz szigetelese miatt jut ki.

    "a chipgyártáshoz elképesztő mennyiségű tiszta víz kell."

    Tudom, hogy novelne a koltsegeket, de azt a vizet akar 100%-ban vissza is lehetne forgatni, csak tobb energia kellene hozza. Ugyanis ha a gyar szennyezesi kibocsatasat az EU-s szabvanyokra allitjak be, akkor a gyarbol kijovo szennyviznek annyira tisztanak kell lennie, hogy az a gyartasi folyamathoz is megfelelne, mint bemeno tiszta viz. A pormentes helyisegek miatt meg parolgasi veszteseg se keletkezne, tehat a gyarat csak a megnyitaskor kellene egyszer feltolteni desztillalt vizzel. Valoszinuleg ez a technika nem eri meg a TSMC-nek.

    "És a kötrforgásos gazdaságot hogy hozzák létre?"

    Ha csak olyan technologiakat hasznalunk, amik szendioxid semlegesek es csak olyan termekeket forgalmaznak amik 100%-ban ujrahasznosithatoak, akkor viszonylag konnyen elerheto. Ezt ket modon tudjuk elerni, high tech szinten, amihez kornyezetbarat high tech ipar kell vagy low tech szinten, tehat szigoruan csak az ipari forradalom elotti techologiak alkalmazasaval. Az EU szamara az elso jelenleg nem elerheto, tehat marad a masodik.