Berta Sándor

Átkelt az Atlanti-óceánon a Mayflower robothajó

Az IBM-segítségével épített trimarán két esztendő alatt, 400 évvel az első telepesek után önállóan navigálva jutott el Kanadába.

2015 augusztusában döntöttek arról, hogy egy önállóan közlekedő trimarán követheti az angol puritánok első csoportját szállító hajó útját. A Mayflower Autonomous Research Ship - MARS nevű robothajó 2020 szeptemberében hajózott ki az angliai Plymouthból, de az első útját a dízelmotorral kapcsolatos problémák miatt le kellett állítani. Majd jött a koronavírus-járvány, amely miatt a MARS végül csak idén április végén indult el.

A 15 méteres trimarán legénység nélkül szelte át az Atlanti-óceánt, hogy emléket állítson a 400 évvel ezelőtt Angliából Amerikába útnak indult Mayflower vitorlásnak. A MARS most érkezett meg a kanadai Halifax kikötőjébe. Az eredeti cél Washington D.C. volt. A Nagy-Britanniából Kanadáig tartó út 5 hetet vett igénybe. A MARS-nak május közepén műszaki okokból meg kellett szakítania az útját, akkor az Azori-szigetekre szállították és megjavították. Miután újra elindult és átszelte az Atlanti-óceánt, május végén módosítani kellett az irányát Új-Skócia felé, mert problémák merültek fel a fedélzeti generátorral.


A projektet a connecticuti Promare nevű tengerkutató vállalat és az IBM közösen vezette. Az alkalmazott fedélzeti rendszer képes volt a virtuális kapitánynak köszönhetően felismerni a horizonton megjelenő lehetséges veszélyeket, saját döntéseket hozni és internetes kapcsolat nélkül is módosítani az útvonalat, ha szükséges. "Az autonóm rendszer tökéletesen működött, mechanikus problémáink viszont akadtak" - ismerte el Rob High, az IBM illetékese. Hiába volt a hajón öntanuló mesterséges intelligencia, az egy motorhibát nem tud megjavítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #2
  Az eredeti Mayflower volt a vitorlas, egy kis holland teherhajo amit a telepesek kibereltek. A cikkben szereplo trimaran egy elektromos hajtasu hajo, ami eredetileg napelemes lett volna, de vegul beraktak a rakterbe egy dizelmotort, mert ugy latszik nem volt eleg a napelemek teljesitmenye. :-)

  https://en.wikipedia.org/wiki/Mayflower
  https://en.wikipedia.org/wiki/Mayflower_AI_sea_drone

  A nev hasonlo, de van parszaz ev kulonbseg a ket jarmu kozott. Az eredeti Mayflower sokkal megbizhatobb volt.
 • caprine #1
  Ne írjunk már hülyeségeket, ez mióta "vitorlásnak", pláne hogy végi a dizel és egyéb elektromos problémákról szól a cikk. wiki

  Utoljára szerkesztette: caprine, 2022.06.08. 16:52:20