Gyurkity Péter

Bemérték az Intel legerősebb GPU-ját

Szép számokat produkál a grafikus vezérlő, viszont a kép vegyesnek tűnik.

Az Intel vadonatúj fejlesztése kapcsán nemrég írtunk arról, hogy csúszik a megjelenés, erre viszont belátható időn belül sort kerítenének. Most részletes eredmények futottak be a legerősebb változat teljesítményére vonatkozóan, amelyek alapján az nVidia felső-középkategóriás megoldásához hasonló szintre számíthatunk.

Az Arc Alchemist Xe-512, vagyis az 512 EU-val (vector enginnel) ellátott példány a SiSoftware Sandra's Benchmark Ranker adatbázisában bukkant fel, mégpedig egy névtelen beküldő jóvoltából, aki ezzel gyakorlatilag mindenkivel megosztotta az érdekes eredményeket. Ezt nem sokkal később egy rövid Twitter-bejegyzésben közölték a szemfüles megfigyelők a nyilvánossággal, számunkra azonban ennél jóval érdekesebb, hogy az Xe-HPG GPU a fenti számok alapján nagyjából a GeForce RTX 3070 Ti erejéhez fogható teljesítményt nyújt majd a hétköznapokban, bár a pontos rangsor és a két megoldás közötti erőviszony attól függ, hogy mely feladatokat, illetve azok végrehajtási sebességét vesszük alapul.

Az adatbázisban megjelent bejegyzés alapján az Intel fejlesztése 4096 stream processzort 4 MB L2-gyorsítótárat, 2,1 GHz-es órajelet, valamint 12,8 GB felhasználható (vagyis valószínűleg 16 GB) memóriát vonultat fel. Az összeredmény a szépnek mondható 9017 Mpix/s, miközben az nVidia kártyája 8369-et mutat, viszont mindenképpen fontos megjegyezni, hogy a ma legnépszerűbbnek számító FP32-számításoknál már 23 százalékos a lemaradás a GeForce-kártyához képest. A kifejezetten nagy teljesítményre kihegyezett konfigurációkon alkalmazott FP64 és FP128 esetében már komoly az Intel vezérlőjének előnye, ezeket viszont nem igazán használják játékoknál, mint ahogy a hasonló előnyt mutató FP16 sem számít komoly versenyzőnek a grafika területén. A kép tehát vegyes, nem jelenthetjük ki, hogy a 3070 Ti felett helyezkedik majd el az Intel fejlesztése.

Legalább ennyire érdekes részlet az alkalmazott szoftveres meghajtók érettségi szintje – a bejegyzés alapján egy belső használatra szánt változatot alkalmaztak, a későbbiekben tehát még változhatnak a fenti számok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Vanek úr #4
  Szerintem sajnos nem fog elfogyni a coin-piac, amíg rengetegen hisznek benne. Bár most lefeleződtek az értékei a legtöbb e-coin-nak; de -szintén szerintem- pont ezért fognak majd most sokan bevásárolni, mert 'olcsó'-ak lesznek.
 • Csucse #3
  Uhh tényleg bemérték? Na és merre bújkál?
 • robicarlos6 #2
  Azt mit bányásznak vele? Lassan elfogy a coin piac úgy esik
 • Vanek úr #1
  Nem baj, ha játékokra nem is lesz jó; bányászásra még pont jó lehet megfelelő árcédulával. :)