Gyurkity Péter

Két kínai grafikus kártyát mutattak be

A korábban beharangozott megoldás most két eltérő példányban debütált.

A saját fejlesztésű kínai megoldások kapcsán nemrég arról írtunk, hogy az Intel néhány éven belül számít a valóban versenyképes változatok felbukkanására, korábban, még tavaly decemberben azonban arról is beszámoltunk, hogy egy érdekesnek ígérkező kínai GPU mutatkozott be. Most ez utóbbiról rántották le hivatalosan a leplet, két eltérő változatban.

A Moore Threads névre keresztelt cég első embere rántotta le a leplet a friss megoldásokról, amelyek egyike, az MTT S60, az asztali konfigurációkban és munkaállomásokban, másik példánya, az MTT S2000, pedig kifejezetten szerverekben találhat majd otthonra. Mindkét kártya 12 nanométeres gyártástechnológiára épül, amíg azonban előbbi 2048 MUSA-magot, 8 GB LPDDR4x-memóriát, aktív hűtést és 6 TFLOPS teljesítményt vonultat fel, utóbbi már passzív hűtést, illetve kétszer annyi magot és kétszer nagyobb erőt mutat, 32 GB memóriával. Az architektúra állítólag az OpenCL, a SYCL, a CUDA, a Vulkan, a DirectX, valamint az OpenGL / GLES API-kat kezeli megfelelő módon, de a fősodratú AI-platformok támogatásával sem lesz gond.

Az asztali változat nagyjából az eredetileg 2016-ban bemutatott nVidia GeForce GTX 1070 erejével megegyező szintet hoz magával, bár ezzel kapcsolatban majd csak a mindennapokban mondhatunk végleges ítéletet. A bemutató alatt a League of Legends futott 1080p felbontással, arról viszont nincs hír, hogy ezt pontosan milyen minőségben és milyen átlagos framerate mellett sikerült elérniük. A cégvezető mindenesetre 15 éves tapasztalatra támaszkodhat, ő korábban az nVidia alelnöke és a cég kínai részlegének igazgatója volt, és mindenképpen elismerésre méltó, hogy a 2020-as megalapítást követően már a konkrét hardveres részletek egy hányadát is közölték velünk, a hivatalos bemutatóval együtt.

A cég olyan támogatókra alapozhatja további munkáját, mint a Tencent és a Lenovo, meglátjuk, mit tudnak majd elérni a konkrét megoldásokkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ellaberin #3
    Máshol olvastam már. Ott április elsejei dátummal hozták :D
    Ott feszegették "Moore Threads" nevet és a M(ade in)USA magokat :D

    Amúgy, ha egy 1070 erejű kártyát tényleg össze(loptak)dobtak a "semmiből", az becsülendő. De nem hinném, hogy találkoznák vele, tuti belső piacos lesz. Ott úgy is tonnaszám elmegy és nem firtatja senki, hogy bizonyos összetevők ugyan hogyan kerültek bele.
  • Tetsuo #2
    Tesztekre kíváncsi lennék.
  • Ender Wiggin #1
    szépen elloptak minden tervet 2016-ig :-DDDD