Berta Sándor

Kevesebb ötletet eredményeznek a video­konferenciák

Az elképzelések személyes megvitatása sokkal hatékonyabb.

A koronavírus-járvány felgyorsította az otthoni munkavégzéssel kapcsolatos folyamatokat. Az Amerikai Egyesült Államokban az otthonról végzett munkaidő aránya például 20 százalékra emelkedett. Melanie S. Brucks, a Columbia Egyetem és Jonathan Levav, a Stanford Egyetem kutatója azt vizsgálta, hogy ez a változás miként hat az innovációra, az ötletek közös kidolgozására. Kísérletet végeztek 602 résztvevő bevonásával. Az érintett személyeket véletlenszerűen párokba sorsolták és mindegyiküknek 5 perce volt arra, hogy egy termékkel kapcsolatban kreatív alkalmazási lehetőségeket gondoljanak ki, majd egy percük a legkreatívabb ötlet kiválasztására.

Klasszikus A-B próbát hajtottak végre: a párok tagjainak egyik csoportja személyesen ült egymással szemben, a másik csoport videokapcsolaton keresztül egyeztetett. Ezt követően a kísérletet ismét elvégezték egy multinacionális távközlési cég 1490 munkatársának a bevonásával öt államban. Mindegyik eset azt mutatta, hogy a videokonferenciás kooperációk sokkal kevesebb ötletet eredményeztek, mint a személyes beszélgetések. A legjobb ötletek kiválasztásánál azonban nem volt megfigyelhető ilyen komoly különbség, sőt, voltak olyan tapasztalatok is, hogy a videokonferenciák ezeket a döntési folyamatokat hatékonyabbá is tehetik.

Az eddigi kapcsolódó elméletek arról szóltak, hogy a távközlési rendszereken keresztüli együttműködés alacsony hatékonysága az átadott csekély információmennyiségre vezethető vissza, és a közvetlen kommunikáció esetében sokkal jobb a produktívitás. Brucks és Levav viszont rámutatott arra az eddig többnyire figyelmen kívül hagyott szempontra, hogy miközben a közvetlen kommunikáció esetében a résztvevők egy közös fizikai teret osztanak meg, addig a videokonferenciáknál ez a közös tér egy kis képernyőre korlátozódik. Ez a kísérletben résztvevők szemmozgásaiban is megfigyelhető volt, teljesen másként összpontosították a figyelmüket és a mentális fókuszukat is. Ez károsan hatott a kreatív gondolatokra, a döntési folyamatokat viszont segítheti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!