Berta Sándor

Átláthatóbbá teszik a DisplayPort 2.0-s eszközök tanúsítását

A cél az, hogy ne következzen be ugyanaz a helyzet, mint a HDMI 2.1 esetében.

A Video Electronics Standards Association (VESA) nevű szervezet - amely a DisplayPort szabványért is felelős - bejelentette, hogy átláthatóbbá teszi a DisplayPort 2.0-val kapcsolatos kábelek és eszközök tanúsítását, hogy a felhasználók könnyebben megismerhessék az érintett termékeket. A VESA ezzel egyértelművé tette, hogy nem akarja elkövetni azokat a hibákat, amelyeket a HDMI 2.1 esetében a HDMI Szövetségnek sikerült.

A VESA közleményéből kiderült, hogy a szabványhoz két kábel lesz DisplayPort UHBR (Ultra-high Bit Rate) DP40 és DP80 jelöléssel. A DP40-es kábel négy vezetéken keresztül fogja biztosítani a jelátvitelt, mindegyiknél 10-10 Gbps-os, vagyis összesen 40 Gbps-os sávszélességgel. A DP80-nál szintén négy vezeték lesz, de a sávszélesség 4 x 20 Gbps lesz. Az egyelőre kérdéses, hogy az egyes gyártók mennyire dobnak piacra jól megkülönböztethető kábeleket, mindenesetre a csomagoláson fel kell majd tüntetniük a DP40, illetve a DP80 jelölést.

A VESA jelezte, hogy már eddig is számos DP40- és DP80-kábelt minősített, úgy, hogy azok alkalmasak a DisplayPort- és Mini-DisplayPort-csatlakozókkal való felhasználásra. Ez azt jelenti, hogy a kábelek gyártása már elkezdődött, s már javában zajlik az első kijelzők és más eszközök tesztelése is. Ennek köszönhetően hamarosan bejelenthetik a DisplayPort 2.0-támogatással rendelkező első hardvereket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!