Berta Sándor

Félrevezető a HDMI 2.1 elnevezés

Egyáltalán nem biztos, hogy a felhasználók azt kapják a pénzükért, amikre számítanak.

A HDMI 2.1 specifikációját 2017 decemberében fogadta el a HDMI Forum. Akkor úgy tűnt, hogy az új szabvány sokkal nagyobb, akár 48 Gbps-os átviteli sávszélességet biztosít, mint a 2.0-s változat. A sávszélesség kihasználásához ugyanakkor különleges "Ultra High Speed HDMI" kábelre van szükség.

Az már korában ismertté vált, hogy a HDMI 2.1 jelöléssel ellátott monitorok vagy televíziók nem feltétlenül támogatják az olyan új játék-funkciókat, mint az Auto Low-Latency Mode (ALLM), a Quick Frame Transport (QFT) és a Variable Refresh Rate (VRR). A HDMI.org megerősítette, hogy az az egyes gyártókra van bízva, hogy melyik HDMI 2.1-funkciót integrálják a televízióikba és a monitoraikba.

A 48 Gbps-os adatátviteli sávszélesség is teljes mértékben opcionális - erről a TFT Central számolt be a HDMI.org-tól kapott válaszok alapján. A szervezet hozzátette, hogy a HDMI 2.1 jelölés biztosításához nem kötelező garantálni a funkciók támogatását, annak csupán opcionálisnak kell lennie. Mindez azt jelenti, hogy a HDMI 2.1 némi túlzással akár HDMI 2.0-nak is nevezhető lenne. A TFT Central azt kérte a gyártóktól, hogy a termékdokumentációikban világosan tüntessék fel, hogy a készülékeik a HDMI-kimenet melyik funkcióit támogatják és melyeket nem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!