Berta Sándor

Számos eszközre jöhet ingyen a H.265 kodek

Mindez a Microsoft döntésének köszönhetően valósulhat meg.

Az Access Advance nevű független licencszervezet bejelentette, hogy a Microsoft belépett a HEVC Advance Patent Pool nevű csoportjába. A döntésnek köszönhetően a redmondi konszern minden fontos H.265-szabadalmat elérhetővé tett a csoport tagjai számára, miközben ezzel párhuzamosan hozzáférést szerzett ahhoz a több mint 16 500 szabadalomhoz, amelyek a HEVC szabvány integrálásához szükségesek.

Az óriáscég lépése miatt a jövőben nagyon sok készüléken jelenhet meg ingyenesen a videokodek. Peter Moller, az Access Advance vezetője üdvözölte a Microsoft döntését és a vállalatot az innováció területén vezetőnek, valamint a világ egyik legelismertebb társaságának nevezte. Moller hozzátette, hogy a Microsoft lépése is azt mutatja, hogy a Patent Pool milyen értékét képvisel az ipar számára.

A H.265 (HEVC) előnye, hogy sokkal jobb tömörítési ráták elérését teszi lehetővé, mint más szabványok. A minőség romlása nélkül akár 50 százalékos mérettömörítés is megvalósítható. A szabvánnyal kapcsolatos licenceket az Access Advance kezeli. Azáltal, hogy a Microsoft a szervezet, illetve a Patent Pool csoport tagja lett, egyszerre vált licencelfogadóvá és licencadóvá.

A társaság egyébként jelenleg a Windows különböző verzióiban a Microsoft Store nevű boltján keresztül árulja 99 centért a HEVC bővítményt a felhasználóknak, azonban könnyen előfordulhat, hogy azért fog harcba szállni, hogy a szabványt integrálhassa az operációs rendszereibe és ingyen kínálhassa számos Windowst futtató eszközön.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #5
    Buta TV-t erdemes venni, okos (lehetoleg open source szoftvert futtato) hardverrel a hatan. Az en monitoraim tudnak VP9-et is lejatszani, fuggetlenul attol, hogy a kis 50 centis asztalirol van szo vagy a nappaliban levo tobb mint egy meteresrol (utobbi hivatalosan egy sima samsung tv akarna lenni). Csodalatos hogy mikre kepes manapsag egy hitelkartya meretu linuxos gep...

    A licensz problema tenyleg ott van, igy ez max. arra jo, hogy a teams hivasok videojelenek minoseget javitsak, bar amiota a microsoft fejleszti, azota egyre csak romlik a szoftver minosege. Mondjnuk az szinte minden microsoft termekre igaz, hogy amikor megveszik oket, akkor a legjobb a minoseg. Jo pelda erre a microsoft dos, aminek 1.0-as valtozatat meg vasaroltak egy kulso cegtol, de a 2.0-aba mar belefejlesztettek, igy jottek bele a bug-ok is.
  • noland #4
    Mindegy is, mivel már van H266 kódek.
  • Gabbbbbbbbbbbb #3
    A te tévéd tud vp9-et lejátszani? Az enyém nem.
  • zola2000 #2
    Mondjuk egy olyan codec ami fizetős nem nagy sikerre számíthat, főleg hogy a VP9 ingyenes.
  • janos666 #1
    Ezt éveken át ingyen is le lehetett tölteni "by hardware manufacturers" végű névvel, de valamikor úgy egy éve eltüntették (először csak nehéz volt megtalálni, de most tudtommal már lehetetlen).