Gyurkity Péter

Hackereket toboroz Ukrajna az oroszok ellen

Nemzetközi önkéntesek segítik az ukrán erőfeszítést a konfliktusban, orosz oldalakat támadva.

A jelenleg zajló orosz-ukrán háború vezető hírnek számít, egymás után olvashatunk a különböző települések elleni műveletekről, eközben azonban egy másik területen is zajlik az összecsapás. Ukrajna itt is nemzetközi segítséget vár, a jelek szerint pedig a hackerek jóval nagyobb hajlandóságot mutatnak a konkrét segítségnyújtásra, aminek persze enyhébb következményei lehetnek.

Januárban még az oroszokat vádolták az ukrán kormányoldalakat ért összehangolt támadás miatt, ez február végén, a háború elindulása pillanatában megismétlődött, most azonban Ukrajna igyekszik visszavágni, amiben nemzetközi önkéntesekre támaszkodnak. A Twitter oldalán a digitális átállásért felelős miniszter rövid bejegyzése alapján olyanok jelentkezését (és önálló műveleteit) várják, akik kifejezetten orosz kormányzati oldalakat vennének célba, ellehetetlenítve azok működését, akár DDoS-támadásokkal, amely bevett eszköznek számít ezen a téren. A további jelentések alapján már sor is került ilyen akciókra, többek között a Kremlin, a parlament, a vasút, a repülőtársaság, valamint egyéb oldalak ellen, több mint 50 esetben indítva DDoS-támadást, 1 TB feletti kapacitást érintve.

A jól ismert szereplőként megjelenő Anonymous eközben azt közölte, hogy ők is háborút indítottak az orosz fél ellen, többek között az állami tévécsatornák meghekkelésével, amely állításuk szerint az igazság közvetítését eredményezte az orosz nézők számára, bár ennek megerősítése nem egyszerű feladat. Mások viszont arra figyelmeztetnek, hogy az ukrán akció, amely a Telegram platformjára épül, nem éppen ideális, mivel ez többek között pont a kiemelten fontos titkosítási funkciót nem biztosítja a résztvevők számára, ezzel üzeneteink a későbbiekben is hozzáférhetők lesznek, valószínűleg nemcsak a Telegramnak.

Egyelőre folytatódik a toborzás, meglátjuk, ennek milyen eredményei és következményei lesznek az elkövetkező hetekben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    Amit nem az Anonymous csinál, azt gondolom nem nagyon hozzák nyilvánosságra és az is lehet, hogy az amerikai szervek is az Anonymous neve alatt futnak mostanában.
  • kjhun #1
    Ha már, hacker-ek. Ők tökösebbek, mint az NSA/Moszad/MI6 triumvirátus együttvéve?? Mármint, az Anonomou-csoport. Mivel behatoltak, a Roszkozmosz rendszereibe, meg hekkelték, a ruszki kémműholdakat is, mai híradások szerint.