Berta Sándor

Miniatűr robot derítheti fel a tüdőt

Röntgenezés nélkül, mágneses térrel irányítják, és apró mérete miatt nem csak a tüdő felső részeit tudja vizsgálni. Az új fejlesztéssel könnyebbé válhat a vizsgálatok végzése.

A Leedsi Egyetem kutatói egy olyan miniatűr robotot alkottak meg, amelynek az átmérője mindössze 2 milliméter. Az elképzelések alapján a gépet a mérnökök és az orvosok bejuttatnák a tüdőbe, hogy onnan szövetmintákat vegyenek vagy a rákot kezeljék. A robot mágnesezhető anyagból készült, így egy külső mágneses mező segítségével mozgatható, sőt, akár pontosan vezérelhető.

Az orvosok jelenleg hörgőtükrözések esetén úgynevezett bronchoszkópokat alkalmaznak a tüdő és a légutak vizsgálatára. A bronchoszkópok rendkívül rugalmas eszközök, amelyek átmérője általában 3,5-4 milliméter és amelyet az orron vagy a szájon át vezetnek le a tüdőbe. Azonban problémát jelent, hogy a bronchoszkópok a viszonylag nagy átmérőjük miatt csak a tüdő felső részeit érhetik el. Az alsóbb részek eléréséhez általában vékonyabb vezetékeket alkalmaznak, de azok navigálása rendkívül nehéz. Ezért nagyon sokszor nem sikerül az orvosoknak a fontos területeket elérniük, ráadásul a betegeket a teljes beavatkozás alatt röntgensugarakkal kell átvilágítani ahhoz, hogy az orvos lássa, éppen, hol van a használt eszköz.


Külső mágnesek mozgatásával irányítják a huzalszerű gépet

A most megalkotott új robot ezzel szemben sokkal rugalmasabb és egyszerűbben helyezhető el. A kutatók először egy digitális, 3D-modellt készítenek a tüdőről, majd azt a gép navigációjához használják fel. Nagy előny, hogy a fejlesztéssel mellőzhető a röntgenezés miatti sugárterhelés, és járulékosan egy a gyomortükrözéseknél használható olcsó endoszkóp prototípusát is elkészítették, mely a fejlődő országokban nagy segítség lehet a gyógyításban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!