Berta Sándor

Robotkecskét fejlesztett ki a Kawasaki

A gép embereket és hasznos terheket egyaránt szállíthat.

A Kawasaki Robotics az idei Tokiói Nemzetközi Robotkiállításon mutatta be a Bex nevű robotkecskéjét, amelyen lovagolni lehet vagy akár haszonállatként is használható. Az új modell megalkotásakor a szakembereket az afrikai és az eurázsiai hegyvidéki régiókban előforduló kőszáli kecske ihlette meg. A gép teste teljesen úgy néz ki, mint a cég motorkerékpárja, elektromos meghajtást kapott és akár távirányítással is működtethető.

A Bex a Robust Humanoid Platform nevű projekt keretében készült el. A programban a Kawasaki kutatói humanoid robotokat fejlesztenek ki - minderről Masayuki Soube, a program fejlesztési vezetője beszélt. A Bex esetében a szakemberek a két lábon futó és a kerekeken guruló szervizmodellek helyett egy praktikusabb köztes megoldást kerestek. Így jött létre a hibrid rendszerű Bex, amely a négy lábán jár (vagy a videó alapján inkább nagyon óvatosan topog), ugyanakkor a térdeinél kerekekkel is rendelkezik, így a vízszintes terepen gurulhat, ezáltal gyorsabban mozoghat.


"Két lábon járó robotokat nagyon nehéz fejleszteni. A humanoid robotok teste nagyon hasonlít az emberekéhez, ezért roppant sokoldalúak, és bármit meg tudnak csinálni, amit az emberek. De mindezt nagyon nehéz a gyakorlatba átültetni." - nyilatkozta Masayuki Soube. Soube úgy vélte, hogy az új gép sokkal inkább hasznos terhek, mint emberek szállítására való, például egy építkezésen vagy a mezőgazdaságban, de az ipari létesítményekben is végezhet rendszerfelügyeleti feladatokat. Az új modell 100 kilogramm súlyt bír el, felszerelték egy kamerával, míg a teste rugalmasan az aktuális feladatokhoz igazítható, hogy megfeleljen a különböző ügyféligényeknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jakimaki #8
    Birodalmi mekegő. Lézer agyú, fényszarvú. Osonni is tud. Geniál!
  • barret #7
    Már lehet is tovább lépni! A földön élő összes állatot megformálhatják.Állatonként+1 hírérték! Más haszna nincs.
  • kvp #6
    Viccnek durva, masra meg nem igazan jo.
  • noland #5
    nem kecske, láma :D
  • kjhun #4
    Én kicsit parasztos szemmel nézek erre.

    "...amelyen lovagolni lehet vagy akár haszonállatként is használható."

    Tejet is ad, pohárszámra??

    Palinko: Értem, a poént!
  • repvez #3
    én sem értem, hogy minek ez a kecske fej szarvak és a led sor, mi haszna van belöle, ha meg nem jo semmire akkor minek növeli a sujt és a helyet az eszközön ami csak a probléma forása lehet, elakadhat vagy épp amiatt lesz orrnehéz és instabil az egész cucc.

    Arról nem is beszélve, hogy miért minden robot olyan lassu mint a tetű? meg minden 4 lábu robot egykaptafára készul, csodálom még nem perelték be egymást, hogy lopták a szabadalmat .
    A bostaon dynamics féle kutyára hajaz mindegyik , de annál sem értem, hogy állo helyzetben is miért kell helybejárni.
  • Palinko #2
    Jaj csak meg ne lássák az arabok
  • Cat #1
    Annyira japán ez az egész, hogy az elképesztő. A béna, botladozó kecske, a gagyi ledsor, az értelmetlen fej és szarvak... röhejes az egész.