Berta Sándor

DOS-os programmal írta a Dűne új változatát Eric Roth

A híres forgatókönyvíró évek óta egy bizonyos szoftvert és hardvert alkalmaz.

Eric Roth sok esztendeje az MS-DOS-ra készített Movie Master nevű alkalmazást használja a forgatókönyvek készítésére. A szakember legutóbb a Dűne új változatát is a programmal írta meg, ráadásul egy IBM Model M billentyűzet segítségével. Roth mindezt számos alkalommal megerősítette, például egy 2014-es videóban és egy tavalyi podcastban is, amelyet most a Vice magazin fedezett és dolgozott fel.


A szakember nevéhez fűződik a Forrest Gump, A bennfentes, a München, a Benjamin Button különös esete és A csillag születik című filmek forgatókönyvének megalkotása. A Forrest Gump forgatókönyvéért Oscar-díjat kapott. Eric Roth a Movie Mastert a 2014-es videóban mutatta be. A szoftvert egy Windows XP-s számítógépen alkalmazta, amelyen a Movie Master 3.09-es verziója futott.

Az alkalmazás hátránya, hogy legfeljebb 40 oldalt tud eltárolni, de ezt a forgatókönyvíró megpróbálja pozitívan felfogni és az elmondása szerint arra kényszeríti, ahogy a művei bizonyos részeit lerövidítse. A megoldás előnye továbbá, hogy a számítógépnek nincs internethozzáférése, így a kész műveket adattárolókon kell eljuttatni a filmstúdiókba és nincs lehetőség az e-mailben való kapcsolattartásra sem. Az alkotó a Windows XP-s PC-hez egy IBM Model M mechanikus billentyűzetet használ, amely sokak szerint a valaha megalkotott egyik legjobb klaviatúra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • grobs #16
  Ez nem (csak) egy szövegszerkesztő. Jelölni lehet benne, hogy mi párbeszéd, jelenet leírás, stb. A forgatókönyvekben ezeknek megvan a nyomtatási képe.

  Valószínű amikor fiatal volt akkor ez egy nagyon forradalmi cucc volt ami nagyban megkönnyítette a munkáját. Aztán a sok meló miatt nem tanult meg újabb programot. Aztán már nem is akart. Nem valószínű, hogy hátráltatná a munkáját, mert akkor már rég kidobta volna. Egy (bármilyen) írónak a legkevesebb ideje azzal megy el, hogy beveri a szöveget.
 • Lapajka #15
  Tarr Béla is vállalná... XD
 • Agyturbinikusz #14
  Nem az volt a lényeg, hogy melyik a legnehezebben használható szövegszerkesztő?

  Tulajdonképp biniaris formában is megírjatná, az lenne csak sokkal nehezebb.
 • dyra #13
  Ha kivülről hozzá fértél a sam fájlhoz. Amúgy ott is mennyi idő volt még ez ismertté vált? A "modern" OS-eknél havonta derülne ki nagyobb bibik amiket aztán vagy foltoznak vagy nem.
 • Ender Wiggin #12
  "Az alkalmazás hátránya, hogy legfeljebb 40 oldalt tud eltárolni"

  Ehhez Villeneuve a tökéletes rendező. Simán hozzáad 1 órát a játékidőhöz az, hogy lassan mozog a kamera, a szereplő némán bámul a naplementébe stb...
 • Lapajka #11
  Az soreditor... forgatókönyvet írni vele mazochizmus.. viszont van a dosedit, ami egérrel is működik...
 • fonak #10
  copy con script.txt
 • vato loco #8
  Neki aztán reklámozhatják a Windows 11-et...
 • HTH #7
  Win XP-n nagyjából 1 perc alatt lehetett System jogot szerezni, amellyel még a rendszergazdai fiókokat is törölhetted, ez a backdoor az egész pályafutása alatt benne volt. Csak az védi valamennyire a műveit a lopástól, hogy nincs internetre kötve a gépe. A titkosszolgálatoknak viszont ez sosem jelentett akadályt, na de ők meg nagy szerencséjére nem kíváncsiak rá. Vagy ha igen akkor nem tud róla... :)
 • Zsombor99 #6
  Lehet, hogy a program, amit ő használ, az kifejezetten filmekhez lett kitalálva, az "Edit" parancs pedig tulajdonképpen a "Notepad" DOS megfelelője (tehát elég puritán), nem? Valamint az is lehetséges, hogy az általa használt szoftver saját formátumot használ, így plusz védelmet adhat műveihez, nem?