Berta Sándor

Bitcoin-bányász chipeket dob piacra az Intel

A chipgyártó február végén mutatja be a terveit. Persze kérdés, hogy a bányászok miért ezt vennék, amikor a videókártyákat egy év használat után el tudják adni.

Sajtóértesülés alapján kiderült, hogy az Intel a közeljövőben saját fejlesztésű chipeket szállíthat a kriptovalutákat bányászó vállalkozásoknak. Mindez a február végén megrendezésére kerülő International Solid-State Circuits Conference (ISSCC) eseménytervéből olvasható ki. A dokumentumban a termékeket Bonanza Mine névvel látták el és alkalmazásspecifikus integrált áramkörök (ASIC). Az érintett fejlesztéseket rendkívül alacsony üzemi feszültség jellemzi és különösen energiahatékonyan dolgoznak.

Raja Koduri, az óriáscég grafikus processzorok fejlesztéséért felelős vezetője már tavaly is közölte, hogy saját kriptovaluta-bányász hardvert terveznek és készítenek. Korábban pedig ismertté vált, hogy már be is jelentettek számos olyan szabadalmat, amelyek az SHA-256 célzott feldolgozására való rendszerre vonatkoztak.

Az új alkalmazásspecifikus integrált áramkörök egy új fejlesztési szintet képviselhetnek és elsősorban a videokártyák piaca számára jelenthetnek majd könnyítést. A legfontosabb előnyük az lehet, hogy jelentős mértékben tehermentesíthetik a grafikus kártyákat, ráadásul nagyon energiahatékonyak lesznek, ezáltal csökkenthetővé válik a virtuális fizetőeszközök bányászatával járó extrém áramfogyasztás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • wraithLord #3
  Elvileg segíthet, mert ez nem GPU, hanem kriptovaluta bányászatra fejlesztett ASIC, olyan, mint az Antminer és társai.

  De ha rendes GPU lenne (pontosabban videókártya), az is jó lenne, mert kismillió kriptovaluta van, amiket még lehet (érdemes) sima GPU-val is bányászni.
 • NEOreg3 #2
  Bitcoint nem nagyon bányásznak GPU-kkal manapság amúgy se, ez kb semmit nem fog segíteni a helyzeten.
 • asgh #1
  " Persze kérdés, hogy a bányászok miért ezt vennék, amikor a videókártyákat egy év használat után el tudják adni."

  Ezért:

  " Az érintett fejlesztéseket rendkívül alacsony üzemi feszültség jellemzi és különösen energiahatékonyan dolgoznak."