Berta Sándor

A kriptovaluta-bányászat miatt építene új atomerőművet Kazahsztán

A bitcoint és más virtuális fizetőeszközt termelő cégek megjelenésével a közép-ázsiai országban egyre gyakoribbak az áramszünetek.

Miután Kína keményen fellépett a digitális pénzeket bányászó vállalkozásokkal szemben, számos érintett társaság Kazahsztánba tette át a működését. Ez komoly problémát jelent a közép-ázsiai állam energiahálózata számára, amely nem tud megbirkózni a megnövekedett áramigényekkel.

A Nikkei Asia arról számolt be, hogy az Electricity Grid Operating Company (KEGOC) három erőmű, köztük az Ekibastuz-1 nevű létesítmény, októberi kiesését részben a kriptovaluta-bányászat miatt megnövekedett áramkeresletre vezette vissza. Az Ekibastuz-1 egyébként Kazahsztán legnagyobb erőműve. A helyi áramigények rövid idő alatt 8 százalékkal emelkedtek, ez körülbelül 1000-1200 megawattnak felel meg. Kaszim-Zsomart Kemeluli Tokajev elnök úgy vélte, hogy a problémára a nukleáris energia jelentheti a megoldást és ezért meg kell hozniuk egy atomerőmű felépítésének a népszerűtlen döntését.

A helyiek körében ugyanakkor nagyon vitatott a nukleáris energia megítélése. Bár az ország a világ egyik legnagyobb urántermelőjének és -exportőrének számít, de jelenleg nem rendelkezik atomerőművel. Az utolsó ilyen létesítményt 1999-ben zárták be. A lakosság nagyon szkeptikusan viszonyul a nukleáris energiához, ami elsősorban az 1950-ben az állam területén végrehajtott szovjet atombombateszteknek köszönhető. Akkor 1,5 millió ember volt kitéve a megnövekedett sugárzásnak.

A rövid távú megoldást a bitcoin-termelő vállalatokra kivetett adók és az orosz energiaimport jelentheti, de kérdés, hogy ez a két dolog elegendő lesz-e. Könnyen előfordulhat azonban, hogy a helyzet magától megoldódik. Az első cégek, köztük a Xive ugyanis már elhagyták az országot. Didar Bekbau, a Xive vezetője a Coindesknek azt nyilatkozta, hogy Kazahsztán déli részén az áramkimaradások miatt már nem lehetséges a virtuális fizetőeszközök bányászata. A vállalkozások Oroszországba vagy az Amerikai Egyesült Államokba települnek át.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Nos #8
  Minden olyan allam, aminek barmit is szamit a kornyezet es a fenntarthatosag mar reg be kellett volna tiltsa ezt az elmebeteg eroforras-pazarlast.
 • zola2000 #7
  Különben érthető, ha bejön a bitcoin bánya akkor lehet adóztatni, ha nem akkor is jól jön az erőmű.
 • zola2000 #6
  Tíz év múlva lehet hogy egymillió eurót fog érni a bitcoin ... vagy egy eurót.
 • Myers #5
  Ja, csak úgy felhúznak egy erőművet. ha ma elkezdenék, akkor kb 10 év múlva üzembe helyezhetnék.
 • Voltan #4
  Ez ilyen befőtt teszi el a nagymamát effektus, erősen.
 • quatlander #3
  Ez már a Mátrix?
 • Agyturbinikusz #2
  Úgy látszik a probléma felszámolja magát, minden beavatkozás nélkül.
 • tom_pika #1
  Hajrá! Rohadjon szét az egész világ!