Berta Sándor

Bitcoin-várost tervez Salvador

A közép-amerikai ország első embere újabb ambícziós tervvel állt elő.

Júniusban jelentette be Nayib Armando Bukele Ortez, Salvador elnöke, hogy a helyi törvényhozás elfogadta azt az előterjesztést, amelynek köszönhetően a bitcoin hivatalos fizetőeszköz lett a közép-amerikai országban. Az elfogadott törvény szeptember 7-től lépett hatályba.

Most Nayib Bukele a Bitcoin Week nevű rendezvényen bemutatta a jövőbeli bitcoin-várossal kapcsolatos tervet. A leendő metropolisz úgy néz majd ki, mint egy érme és rendelkezni fog repülőtérrel, ipari parkokkal és egy nagy, a bitcoin szimbólumaként kinéző központi térrel. A várost La Unión település és a Conchagua vulkán között építik fel, s az utóbbiból származó energiákkal fogják ellátni árammal.

Az elképzelések között szerepel, hogy a Bitcoin Cityben az áfán kívül nem lesznek más adók. Ahogy Bukele fogalmazott, mindenki menjen oda, fektessen be és keressen annyi pénzt, amennyit szeretne. Az építkezés költségeinek a felét az áfabevételekből finanszíroznák, míg a másik felük az infrastruktúrába folyna be. Az utóbbi értéke 300 000 bitcoin lenne.

Salvador emellett 10 éven át összesen egymilliárd dollárt akar beruházni a bitcoinon alapuló kötvényekbe. Az újonnan alapított Bitcoin Bondot a Blockstream fejlesztette ki és a Lightning hálózatra épül. A befektetések egyik feléből bitcoin-bányász infrastruktúrát építenének ki az országban, míg a másikból további kriptovalutát vásárolnának. Így Salvador közel 2000 bitcoinnal rendelkezne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sydra #2
    1. Az utolsó Bitcoin az 2100 körül lesz kibányászva.
    2. A bányászat utána sem áll le, mivel a tranzakciós díjak is a bányászokhoz kerülnek.
  • Vanek úr #1
    "A befektetések egyik feléből bitcoin-bányász infrastruktúrát építenének ki"
    Most, amikor már rövidesen kiosztják az utolsó BTC-t is, és minden bányász leáll majd? Ennek tényleg elmentek otthonról. :)