Gyurkity Péter

Letilthatóvá vált a 2G az Android 12-ben

Ezt pedig az EFF komoly előrelépésnek tartja, a biztonsági problémák miatt.

Nem is olyan rég olvashattunk arról, hogy idehaza lekapcsolja 3G-hálózatát a Telekom, más országok azonban ennél is drasztikusabb megoldáshoz folyamodnak, Vietnám például egyenesen betiltja a 2G- és 3G-telefonokat. A generációváltás a szemünk előtt zajlik, ehhez pedig most az Android 12 is hozzájárul saját új opciójával.

Az Electronic Frontier Foundation a hónap közepén tette közzé saját bejelentését, amelyben komoly sikerként értékelik az Android friss verziójának 2G letiltására vonatkozó opcióját, annak megjelenését. A társulat már évek óta kardoskodik emellett, elsősorban a különböző biztonsági jellegű problémák miatt, a jelek szerint pedig a Google is hallgatott az érvelésre, bár utóbbi cég esetében valószínűleg inkább a felhasználók 4G és 5G felé való terelése játszott ebben nagyobb szerepet. A SIM-kártyák beállításai között megjelenik a 2G kikapcsolására vonatkozó gomb, ennek révén letilthatjuk a már igencsak koros szabványt, bár azt is szem előtt kell tartanunk, hogy ez a legtöbb esetben meg mindig amolyan vésztartalékként van jelen, amennyiben a gyenge jel miatt telefonunk vissza kénytelen váltani. Néhány országban (így például az Egyesült Államokban és Kanadában) már gyakorlatilag kivezették a 2G-hálózatokat, az Európai Unióban azonban legkorábban csak 2025-ben kerítenének sort erre, míg egyéb államokban, így többek között Dél-Afrikában, még a kivezetés dátumáról sem hoztak döntést. Maga a szabvány, amely 1991-ben jelent meg, a GPRS révén pedig 5 kB/s-os elméleti átviteli sebességet kínál (jóllehet az EDGE révén ez a plafon 48 kB/s-ra emelhető), a vészhívások esetén még mindig elérhető lesz, egyéb körülmények között viszont a kikapcsolást követően már nem kezdeményezhetünk hívást, vagy küldhetünk/fogadhatunk SMS-t.

A biztonsági problémák között a torony azonosításának hiányát említik meg, ez az illetéktelenek számára lehetővé teszi a közelben lévő torony szerepének eljátszását, a torony és a készülék közötti gyenge titkosítást pedig ma már bárki feltörheti, ez nem nyújt megfelelő védelmet. A Google lépése után az EFF most az Apple-től is valami hasonlót vár, a kampányt folytatják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)