Gyurkity Péter

Google: búcsúzik az APK-formátum

Ettől azt várják, hogy csökken majd az appok mérete és javul a biztonság.

Tavaly ősszel, a pandémia második hullámának elindulásakor, már mi is jeleztük, hogy a Google komoly követelményeket fogalmazott meg az idei évre vonatkozóan, ezek egyike pedig az APK-formátum fokozatos kivezetése. Az első körben mindkét változatot engedélyezték, most pedig az utód lesz az alapértelmezett példány, egészen pontosan idén augusztustól, így közelebb kerülünk a nagy váltáshoz.

A hivatalos fejlesztői blogban tették közzé a friss bejegyzést, amely a nyár végi változás részleteit ismerteti az érdeklődők számára. Ebből megtudjuk, hogy augusztustól kezdve az Android App Bundle lesz az alapértelmezett formátum, átvéve ezzel az Android Application Packages elsődleges helyét, bár ez utóbbit egyelőre nem szorítják ki teljes mértékben a Google Play szoftverbolt kínálatából. Kiemelik, hogy eddig több mint 1 millió különböző alkalmazás váltott az új formátumra, ezek között a legnépszerűbb ezer app jelentős része is megtalálható, vagyis a jól ismert nevek többnyire felkészültek a változásra, ami azért zajlott le viszonylag gyorsan, mert meglehetősen könnyű lépésről van szó, ezt nem bonyolították túl.

Az alkalmazások fejlesztői valóban egyszerű módon válthatnak az új formátumra, itt tulajdonképpen annyit kell tenniük, hogy a különböző fejlesztői motorokban (Android Studio, Gradle, Bazel, Buck, Cocos Creator, Unity, Unreal Engine, stb.) egy, a korábbinál eltérő opciót kell kijelölniük. A változás ennek ellenére jelentős előnyöket kínál, ezek között az első helyen említik a kisebb helyigényt, amelynek révén átlagosan 15 százalékkal mérséklődik a szoftverek mérete az univerzális APK-val összehasonlítva, bár az egyes appok esetében ettől jelentős mértékben eltérő számokat láthatunk – a Clash of Clans például 8 százalékkal, a Netflix azonban már 57 százalékkal zsugorodott össze.

A szoftverbolt biztonsági szintje ezzel egy időben javulni fog, a frissítések gyorsabbak és egyszerűbbek lesznek, ezek leszállítását illetően pedig némileg szabadabb kezet kapunk. Augusztustól tehát kötelező lesz az AAB alkalmazása, meglátjuk, mikor döntenek az APK teljes kivezetése mellett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    De. Egyebkent egy AAB-bol a fejlesztoi kornyezet is tud APK-t generalni, amikor a fejlesztoi telefonra telepitjuk a programot (run-nal).

    Az ABB rendszer azert is jo, mert igy ha egy keszulekrol valaki lemasolja az APK-t, akkor az mas hardver specifikacioju keszulekeken az hianyos lesz es ezert futaskeptelen. Igy sokkal nehezebb lesz letolteni es masik (konkurens) szoftverboltba feltolteni a play store-ban levo programokat. A kisebb letoltesi meret az igazabol csak a keszulek szelektiv resource csomagolas egy mellekhatasa.
  • Gabbbbbbbbbbbb #1
    Nem úgy van, hogy a Playstore szervere generál eszközspecifikus APK-t az általam feltöltött AAB-ből?