Gyurkity Péter

Az Android 10 a legnépszerűbb verzió

Ismét elérhetővé tették a részletes számokat, a frissítési ciklus még mindig elnyújtott. Nem fejlesztenek a szolgáltatók és a gyártók, az Androidos telefonok felén két évnél régebbi operációs rendszer van.

Nemrég számoltunk be arról, hogy gondok vannak az Android legfrissebb verziójával, eközben azonban a Google ismét elérhetővé tette az egyes generációk pontos megoszlására vonatkozó számokat. A több, mint egy éves kihagyás után megismert adatok azt mutatják, hogy a helyzet nem sokat változott.

A cég által közzétett számokról külsős forrás adott hírt először, ebből megismerjük a jelenlegi állapotot. Rögtön szembetűnik, hogy bár már két újabb generáció is elérhető (legalábbis a Google készülékeire, hiszen az egyéb gyártók még nem feltétlenül tették elérhetővé a legújabb változatot), a hordozható kütyük legnagyobb hányadán továbbra is az Android 10 Q található meg, ennek aránya ugyanis meghaladja a 26 százalékot. A második helyen a tavaly bemutatott Android 11 R jelenik meg, nem sokkal lemaradva, ez 24,3 százalékot ért el az összesítésben, míg a harmadik helyre az Android 9 Pie futott be, amely eredetileg több évvel ezelőtt jelent meg az azt támogató készülékekre.


A felsorolás további részén a még régebbi változatokat láthatjuk, a negyedik például az Android 8.1 Oreo, amely már 10 százalék alatti részesedéssel érdemelte ezt ki, az Android 8.0 eközben már 5 százalék alatt maradt, bár érdekes módon ezt picit megelőzte az Android 6.0 Marshmallow, amely 5,1 százalékot ért el. A többi, szintén koros verzió ennél gyengébb adatot mutathat fel, vagyis ezek gyakorlatilag teljesen eltűntek a színről, bár az őket futtató készülékek még mindig elérik az online szoftverboltot. A fragmentáció tehát továbbra is velünk van, ez a közeljövőben nem is fog változni, bár a Google nyilván szeretne ezen a területen is közelebb kerülni az Apple-höz, amely jóval szigorúbban jár el a frissítéseknél.

Az Android 12, valamint annak a további gyártók által módosított változatai az elkövetkező hónapokban válnak majd elérhetővé, a listán ennek eredményeként bukkan majd fel az új generáció.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • repvez #1
  ez a cim igy leirva hulyeség.
  ugy hangzik, mintha az osszes elérhető verzio közül ezt választaná mindenki. a valoság meg az, hogy azárt ez a legnagyobb rész,m mert a régibol, már nem lehet kapni olyan készüléket ami ezt használja , vagy még mindig mukodnek azok amik akkor jottek ki és nem lehetséges frissiteni az ujjabbra, pedig bizonyos százalékuk megtenné ha lehetne.
  A másik, hogy a legujabbat meg azért nem használja sok ember, mert az azt futtato készulékek nagyon megdárágultak és inkább a kevésbé kpt választják ha venni kell, meg itt is bejön, hogy nem jönnek rá frissitések , igy megragad a felhasználo ezen a szinten, amig uj késztuléket nem vesz
  Tehát nem egyéni preferencia, hogy melyik a legtöbbet használt verzio, hanem a cégek polikikája miatt alakul igy.

  Utoljára szerkesztette: repvez, 2021.11.25. 22:01:40