Gyurkity Péter

Az olcsóbb telefonokon gyorsít az Android 12 Go

Az új verzió a belépő szintű megoldások használatát tenné kényelmesebbé.

A Google folyamatosan fejleszti saját mobilos operációs rendszerét, bár a frissítések üteme és az egyes verziók életciklusa még mindig elmarad az ideálistól, hiszen továbbra is az Android 10 a legelterjedtebb változat. Elkészült viszont a friss verzió lecsupaszított példánya, amely a kifejezetten szerény telefonok teljesítményén javítana jelentős mértékben.

A cég által a napokban közzétett bejelentés szerint az Android 12 Go jövőre jelenik majd meg, ennél azonban talán fontosabb részlet, hogy a teljesítmény az igencsak lassú készülékeken akár 30 százalékkal is nagyobb lehet. Tekintettel arra, hogy az ezt megelőző generációval már sikerült egy nagyjából 20 százalékos gyorsulást elérniük ugyanezen kategóriában, a javulás mindenképpen érzékelhető lesz, ezt pedig már az indítási animációk megjelenésén is érzékelni fogjuk. Az egyes alkalmazások hibernálásával spórolhatunk mind a belső tárolón, mind pedig az üzemidőn, a Files Go funkciója révén pedig a törölt állományokat 30 napon belül gond nélkül visszaállíthatjuk. A Nearby Share frissítésével a közelben tartózkodó készülékekről másolhatunk át appokat, ezzel nyilván az elhasznált adatmennyiséget csökkenthetjük némileg.

A teljesítmény mellett a személyes adatok kezelésén és a biztonsági szinten is javítanának, ez képezi a hamarosan megjelenő frissítés másik nagy újítását. Az operációs rendszer eredeti, idén megjelent változatában megismert dashboard itt is felbukkan, ennek révén folyamatosan követhetjük, hogy mely alkalmazások érik el az egyes adatokat, illetve listázhatjuk (és módosíthatjuk) a jogosultságokat. A mikrofon és kamera bekapcsolt állapotát jelző szimbólum az állapotjelző sávon jelenik meg, miközben az alkalmazások csak hozzávetőleges tartózkodási helyünket kapják meg a pontos adatok helyett. Egy ideiglenes vendégfiókot is létrehozhatunk, amennyiben kölcsönadjuk telefonunkat valakinek, majd a visszavételt követően automatikusan megkapjuk saját beállításainkat.

A Google az új verzió ismertetésével egy időben azt is közölte, hogy világszerte 200 millió felhasználó támaszkodik a Go-verziókra, ezzel a 2017-es rajt óta szép növekedési ütemet vázolhatnak fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!