Gyurkity Péter

Később támogatja csak az androidot a Windows 11

Az appok futtatásának lehetősége ugyanis a megjelenés idején még nem lesz elérhető.

A nyár elején mi is beszámoltunk arról, hogy hivatalosan is bemutatkozott a Windows 11, a Microsoft új operációs rendszere pedig a módosuló kinézet, valamint az új opciók mellett az androidos alkalmazások natív futtatásával kínál majd előrelépést a felhasználóknak. Ez utóbbi kapcsán most elárulták, hogy a támogatás integrálására még várnunk kell, ez ugyanis a debütáláskor még nem lesz a rendszer szerves része.

A hivatalos blogban közzétett hosszabb bejegyzésben már beharangozzák a közelgő megjelenést, amelyre október 5-én kerítenek majd sort. Az ilyenkor szokásos marketing mellett azonban megemlítik azt is, hogy az androidos appok natív futtatása majd csak egy Insider Preview keretében válik elérhetővé, mégpedig „néhány hónap múlva”, ami azt sugallja, hogy ennek integrálása valamikor az év végén, esetleg a jövő év elején valósul csak meg. Egyelőre tehát várnunk kell a kompatibilitás és az átjárás biztosítására, ami nyilván sokak számára fontos szempont, bár ennél valószínűleg még többeket izgat, hogy az új operációs rendszer pontosan mely gépeken, milyen hardver birtokában, illetve milyen sebességen lesz majd használható.

Az Android támogatása amúgy az Intel Bridge Technology révén válik majd elérhetővé, némileg hasonlóan ahhoz, amit a .NET esetében az utóbbi 20 évben megszokhattunk. Az egyes alkalmazásokat az Amazon saját online boltján keresztül futtathatjuk majd, de időközben azt is megerősítették, hogy az úgynevezett sideload, vagyis az adott APK közvetlen elindítása is lehetséges lesz, a fentiek alapján pedig egy, az Apple lépésétől eltérő megoldáson dolgoznak, hiszen utóbbi cég a macOS 11 Big Sur esetében kizárólag az M1 névre keresztelt chipet alkalmazó gépeken vált elérhetővé az iOS- és iPadOS-appok futtatása, már amennyiben az adott alkalmazás készítője engedélyezi annak megjelenését a Mac App Store kínálatában.

A Microsoft esetében nincs szükség előzetes optimalizációra, a mobilos alkalmazásokat bármilyen, a Windows 11-et futtató gépen igénybe vehetjük majd, meglátjuk, a hétköznapokban ez mennyire válik majd be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!