Berta Sándor

Brit vizsgálat indulhat a Microsoft ellen

Az ok a szoftverek és szolgáltatások integrálása a Windows 10-be és 11-be.

November végén európai cégek panaszolták be a Microsoftot az Európai Bizottságnál azért, mert integrálta a Windows 10 és 11 operációs rendszerbe a OneDrive, a Teams és számos más megoldását. A Nextcloud GmbH által vezetett csoport úgy vélte, hogy ez a gyakorlat ellentétes a piaci versennyel.

Most a Windows Central arról számolt be, hogy az ügy miatt Competition and Markets Authority (CMA) nevű brit fogyasztóvédelmi hivatal szintén vizsgálatot indíthat a redmondi konszern és az általa alkalmazott gyakorlat ellen. A CMA ezért már fel is vette a kapcsolatot azokkal a társaságokkal, amelyek a különböző területeken versenyeznek a Microsofttal. A hivatal össze akarja gyűjteni az összes panaszt és információt az ügy hátterével kapcsolatban, hogy ha szükséges, elindíthassa a saját eljárását.

A CMA elsősorban arra a kérdésre keresi a választ, hogy a OneDrive, a Teams és a többi program és szolgáltatás - akár túlzottan szoros - integrálása a Windows 10 és 11 operációs rendszerekbe veszélyezteti-e a szabad piaci versenyt, s elegendő helyük marad-e a területen a konkurenseknek és azok termékeinek. A vizsgálat esetleges elindításáról csak a visszajelzések összegyűjtése és kiértékelése után hoz majd döntést a CMA. Amennyiben indul eljárás és elmarasztaló döntés születik, akkor a Microsoft elsősorban pénzbüntetést kaphat.

A mostani helyzet egyébként hasonlít az 1990-es évek végére, amikor a tengerentúli óriáscég az Internet Explorert integrálta a Windows operációs rendszereibe. Ez a gyakorlat korlátozta az emberek választási lehetőségeit és meggátolta a vetélytársakat, hogy konkurens szolgáltatásokat kínáljanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • wraithLord #6
  Ha nincs fent Chrome, akkor az egy custom ROM...
  Valószínűleg Androidon a telefongyártói stock Androidokat értem, amin van Google, és van Chrome, és a Google cuccait (pl. hírfolyam linkek) függetlenül a telefongyártótól és az alapértelmezett böngészőtől a Chrome nyitja meg (mondjuk kínai telefonom még nem volt, csak USA márka kínai tulajdonban, de azok szerintem eleve nem is stock Androidok).
  Hiányát én sem érzem a Chrome-nak, de elég fura lenne, ha nem lenne rajta egy gyártói stock Android rendszeren, és nem az a jellemző, hogy az embernek nem Chrome kell, talán ezért kampányol a MS a Google Chrome ellen...

  A további félreértések elkerülése végett a "nem az a jellemző"-n ezt értem:

 • Gabbbbbbbbbbbb #5
  "az Android szolgáltatásaihoz kapcsolódó linkeket akkor is a Chrome"

  Ez nem csak az Android sara, hanem inkább azé a gyártóé, aki a készülékedet gyártotta, szoftverezte.
  Az enyémen nincs fent a Chrome, eddig még nem éreztem hiányát.

 • wraithLord #4
  "Plusz van nehany hely a windows-ban, ahol az osszes link a beallitott bongeszotol fuggetlenul mindig edge-el jon fel es ha feljon..."

  Az ilyen és ehhez hasonló dolgokat én az Androidban már "megszoktam", az Android is ezt csinálja/eddig is ezt csinálta. Hiába rakok fel más böngészőt, az Android szolgáltatásaihoz kapcsolódó linkeket akkor is a Chrome nyitja meg (de legalább van olyan menüpont, hogy a default böngészőre váltson át).
  Persze ezt a legtöbben leszarják, mert amúgy is a Chrome-ot használják, és itt látszik az, hogy ezek a problémák mennyire relatívan vannak kezelve.

  De gondolom, az is közrejátszik, hogy a Windows-szal ellentétben az Android meg az iOS soha nem is volt más (persze ezzel nem akarom összemosni a két oprendszert... soha nem is voltak mások a saját "ligájukban"...)
 • kvp #3
  Valoszinuleg a torvenyhozokat es a birokat is az zavarja, hogy egy ideje ha mast rak fel az egyszeri felhasznalo, akkor allandoan megprobaljak visszakapcsolni a programokat a sajatjukra. Pl. az edge nehany frissitesenkent megkerdezi, hogy nem akarunk-e inkabb atvaltani ra es ha igent nyom valaki, akkor atvalt. Plusz van nehany hely a windows-ban, ahol az osszes link a beallitott bongeszotol fuggetlenul mindig edge-el jon fel es ha feljon, akkor ha mar ott van akkor rakerdez, hogy nem akarunk-e veletlen atvaltani ra. Ez egy ido utan mar zavarja az embereket es ha a politikusok gepein is igy mukodik, akkor a politikusok elkezdenek buntetes utan kialtozni es az atlag emberrel szemben rajuk hallgatnak a birosagok is.

  Ehhez jonnek meg a win11 eseten korlatozottabb telepitesi jogok es az appstore konkurenciat kitilto uj rendelkezesei. Szoval lassan olyan zart lesz a windows is, mint az ios. Legalabbis lathatoan ez a microsoft celja. Ez meg alapvetoen nem tetszik senkinek. Persze mondhatnank, hogy akinek nem tetszik, az ne vegyen windows-t, de desktop-on jelenleg csak az ingyenes linux-os alternativak vannak, amik nem termekek, tehat versenyjogi szempontbol nem nagyon leteznek. Plusz a piaci reszesedesuk is kerekitesi hiban belul van.

  Talan ha az Apple vegleg osszemossa az ios-t a macos-el es mar irodai munkara is mindenki mobil keszuleket (pl. tablet-et) hasznal, akkor vegkepp megszunnek a consumer desktop rendszerek. (tehat csak muszaki munka celjara maradnak a desktop gepek es par helyen a windows) Internetezni es irodai munkara alapvetoen jo egy lezart tablet is, jatszani meg ott vannak a lezart konzolok. Az atlag felhasznalo ugyse akarna soha semmit meg atallitani sem a gepen, nemhogy a netrol mindenfele 3rd party programokat telepiteni. Amerikaban mara mar az termeszetes, hogy a keszulekhez adott appstore-ban veszik vagy berli havidij fejeben az emberek a programokat a bankkartyajukkal es csak abbol valogathatnak amit a gyarto az adott keszulekhez engedelyez. A microsoft is csak erre akarna atallni, de valamiert az emberek egy resze meg emlekszik arra, hogy regen lehetett szabadabban valasztani.
 • wraithLord #2
  Szerintem ott kellene inkább keresni a problémát, hogy a Windows több mint 30 éve szinte kizárólagosan használt OS a desktop és laptop gépeken. Az utóbbi időben kezd kicsit jobban árnyalódni a dolog, és jobban háttérbe szorulni. És még most sem annyira a desktop és laptop gépeken, mint inkább a más eszközök térnyerésével, amin a Windowsnak nem sikerült megtelepedni (tabletek, okostelefonok). Hogy a MS mit rak a saját oprendszerébe...? Hátőőő, lehetséges, hogy ez inkább az ő dolga. Vagy adjon inkább egy kernelt, és a user, aki azt se tudja, hol kell bekapcsolni a gépet, csinálja meg magának? Szerintem minden cég/fejlesztő felszereli mindennel a saját OS-ét, hogy a user egy rögtön teljeskörűen használható rendszert kapjon.

  Az autót is adjuk lámpa nélkül, mert akkor a villanykörtegyártókat kár éri? Az emberek 90%-a nem tudja beszerelni, és anélkül nem is lehet/szabad használni. Jó, szar hasonlat, de pl. társulhatna a Microsoft más cégekkel, hogy az OS-ébe alapból más fejlesztők cuccai (is) belekerülhessenek (pl. Mozillával a Firefox meg ilyesmi), és nem azzal csesztetni, hogy minek rak a rendszerébe alapból böngészőt. Talán mert nem árt bele? Másrészt meg ez az ő terméke baszod. :D

  Egyébként a más böngésző használata olyan 40-60%-ban inkább megszokás, az Edge nem olyan rossz. De ha nem muszáj, nem szoktam használni.

  Mondjuk az tényleg nagyon zavaró, hogy a 11 az alapértelmezett alkalmazásokat időnként visszaállítja a sajátjára (legalábbis úgy rémlik, beállítottam, hogy ne azzal nyissa meg a fájlokat, hanem amit én raktam fel).
 • RJoco #1
  De lehet, hogy az egész herce-húrca nem kellene, ha elkezdenék normálisan oktatni az embereket a számítógép és az internet használatára.
  Persze abban nincs semmi pénz.
  És, ha kap is pénzbüntetést az M$, abból mi szegény, ártatlan, tudatlan felhasználók semmit nem fogunk látni.
  Érdekes mód engem egyik alkalmazás sem zavar. A OneDrive-ot kikapcsoltam, az Edge sem virít a tálcán, sem pedig a ronda kereső.
  A Teams-el eddig meg csak melóhelyen találkoztam. Ha lenne admin jogom, kikapcsolnám.
  Jah, vicces, vagy nem, de még a melóhelyen sem az explorer meg az edge megy, hanem fel van téve a firefox...
  Persze aki akarja, az használhatja az M$ programokat is.
  Amúgy egy dologra nagyon jó az edge vagy ie. Ha friss a gép, akkor valamivel le tud szedni az ember egy normális böngészőt.