Berta Sándor

Európai cégek panaszolták be a Microsoftot

A csoport a OneDrive és a Teams integrációja miatt támadta a szoftverfejlesztőt.

A Microsoft a Windows 10 és 11 operációs rendszerbe egyaránt beépítette a OneDrive, a Teams és számos más megoldását, ez azonban sok vállalatot zavar. A Nextcloud GmbH által vezetett koalíció ezért panasszal fordult az Európai Bizottsághoz és a Német Szövetségi Versenyhivatalhoz, mert úgy vélik, hogy ez a gyakorlat ellentétes a piaci versennyel.

A Nextcloud és a többi társaság azt sérelmezi, hogy a Microsoft a gyakorlatával arra kényszeríti a felhasználókat, hogy megadják a személyes adataikat. Az adatátadás rendkívül sok területet érint, mivel a OneDrive mindenhol alkalmazásra kerül, ahol adatokat kell tárolni, míg a Teams a Windows 11 szerves részét képezi. A helyzet gyakorlatilag hasonlít az 1990-es évek végére, amikor a tengerentúli óriáscég az Internet Explorert integrálta a Windows operációs rendszereibe. Ez a gyakorlat korlátozta az emberek választási lehetőségeit és meggátolta a vetélytársakat, hogy konkurens szolgáltatásokat kínáljanak.

A Microsoft piaci részesedése Európában az elmúlt években 66 százalékra nőtt, miközben ezzel párhuzamosan a helyi vállalkozások piaci részesedése 26 százalékról 16 százalékra esett vissza. A fő problémát az jelenti, hogy a Microsoft egyre inkább bevonja az ökorendszerébe a felhasználókat és egyre több szolgáltatásával láncolja magához. Frank Karlitschek, a Nextcloud GmbH alapítója és vezetője hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság piaci versenyért felelős főigazgatósága pontosan az ilyen esetek miatt létezik, hiszen az a feladata, hogy megakadályozza a visszaéléseket és a piaci versennyel ellentétes folyamatokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TSImike #2
    Igazad van, de a helyzet kicsit árnyaltabb szerintem. Ha elindul a gép és egy szoftver "előtelepítve" ott van, akkor nem feltétlenül kezdesz keresni másikat arra a funkcióra. Én már azt is gusztustalannak tartom, hogy amikor az alapértelmezett programokat módosítod a gépházban akkor nem módosítja azonnal, hanem még az arcodba löki hogy hát ő nem ezt ajánlja, és biztos hogy le akarod e cserélni. Biztos b@sszameg mert azért mentem oda és azért nyomtam rá... Sőt volt olyan hogy valamelyik nagyobb frissítés után nemes egyszerűséggel visszaállt. Remélem nem jön el az az idő amikor már nem lehet microsoft fiók nélkül windows-t telepíteni.
  • Arnika19 #1
    A Nextcloud és a többi társaság azt sérelmezi, hogy a Microsoft a gyakorlatával arra kényszeríti a felhasználókat, hogy megadják a személyes adataikat.
    Ezek a cégek nem adatvédelmi hatóságok, írásos beleegyezésemet adtam adataim kezeléséhez, a megfelelő jogszabályok előírásai alapján kezelik.
    Jogtalan a panaszkodásuk, mert köze nincs hozzá és Nextcloud és a többi társaság gyengébb szolgáltatást nyújt nem az MS piaci fölénye miatt kevés a bevételük, dolgozzanak jobban. Egyszerűbb pereskedni kamu indokok alapján és úgy pénzt lehúzni a konkurenciáról.