Berta Sándor

Ki akar egy öt IT-óriás által uralt világban élni?

Fontos, hogy megmaradjon a felhasználók számára a választás szabadsága.

A napokban vált ismertté, hogy a Nextcloud GmbH vezetésével európai cégek panaszolták be a Microsoftot az Európai Bizottságnál és a Német Szövetségi Versenyhivatalnál amiatt, mert a Windows 10 és 11 operációs rendszereibe integrálta a OneDrive, a Teams és számos más megoldását.

Frank Karlitschek szoftverfejlesztő, a Nextcloud GmbH alapítója és vezetője kijelentette, hogy a redmondi konszern gyakorlata nem csupán a vállalata vagy az ágazat számára jelent problémát, hanem az egész társadalomnak is. A menedzser kiemelte, hogy nem akar egy olyan világban élni, ahol öt társaság tárol minden adatot és ezáltal határoz meg, vagyis ural mindent. A centralizáció félelmet kelt benne. Ehelyett szükség van versenyre és nyílt szabványokra, de ez csak a nyílt forráskódok segítségével valósulhat meg.

Karlitschek azt nagyon is észszerűnek nevezete, hogy mindegyik elterjedt operációs rendszer kínál már tárhelyszolgáltatást, bár azok használata kényelmi és biztonsági kérdés. Ami viszont felmerül, hogy vajon a felhasználók választhatnak-e? A helyzet ráadásul kísértetiesen hasonlít az 1990-es évekre, amikor a Microsoft a Windows operációs rendszere adott verziójába integrált az Internet Explorer böngészőt és szisztematikusan kiszorította a piacról a Netscape Navigatort.

A mostani esetben a megoldást az jelenthetné, ha lenne szabad szolgáltatásválasztás és a felhasználók például egy ablakban láthatnánk a OneDrive és a Teams mellett az alternatívákat is. Bár az eljárás hosszú lehet, de egy szempontból már nyert vele mindenki: rávilágít a problémára.

A Nextcloud egyébként tárhelyszolgáltatásokat kínál, amelyek mindegyike nyílt forráskódú, a forráskódokat bárki átvizsgálhatja, használhatja és módosíthatja; ráadásul az ügyfelek a szoftvereket a saját számítógép-központjaikban üzemeltethetik és ezáltal náluk maradhat az ellenőrzés. Nem véletlen, hogy a megrendelőik között van a francia, a holland és a német kormány, míg a svéd kabinet tervezi a bevezetésüket. Emellett az ügyfelek között megtalálható az ARD, a Német Vöröskereszt, a Siemens és a ZDF.

Karlitschek megpróbálja csökkenteni az IT-konszernektől való függőséget, hogy megakadályozza az adatvédelmi és a népgazdaságok innovációs képességeit érintő hátrányok megjelenését. Ahogy az üzletember fogalmazott: ő csak szoftverekkel akar javítani a világon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!