Berta Sándor

A technológia jobbá teheti a világot?

A világban élők különböző módon vélekednek a technológia jövőbeli szerepéről.

A Bosch Tech Compass című anyagból kiderült, hogy a kínaiak, az indiaiak, az amerikaiak, a britek és a németek jelentős része úgy vélte, hogy a technológiának pozitív hatásai lesznek a társadalomra nézve a jövőben. A kínaiak 87, az indiaiak 83, az amerikaiak 70, a britek 67, míg a németek 51 százaléka képviselte ezt az álláspontot. Kínában az emberek 57 százaléka nyilatkozta azt, hogy a mesterséges intelligencia járulhat hozzá a társadalom jólétéhez, 47 százalékuk nevezte meg az 5G-t és 39 százalékuk a biotechnológiát. Indiában az 5G állt az első helyen 42 százalékkal, a mesterséges intelligencia 41 százalékot kapott, míg a biotechnológia 38 százalékot. Az Amerikai Egyesült Államokban a lakosok 44 százaléka említette elsődleges pozitív hatásúnak a klímatechnikákat, 40 százalékuk a biotechnológiát, míg 29 százalékuk az 5G-t. Nagy-Britanniában a klímatechnikákban bíztak a leginkább az emberek, azt követték az üzemanyagcellák és biotechnológiák. Németországban az üzemanyagcellák befolyásolhatják leginkább a társadalom helyzetét, azokat a klímatechnikák és a biotechnológiák követik.

A technológiák ráadásul gyors és mélyreható változásokat okoznak a mindennapi élet számos területét és egyre több területet érintenek. A világszerte megkérdezettek 83 százaléka gondolta azt, hogy a technológiáknak sokkal inkább a jelenlegi korszak nagy kihívásainak a megoldására kellene összpontosítaniuk. Négyből három ember nyilatkozta azt például, hogy a technológiai fejlődésnek a klímaváltozás elleni harcra kellene koncentrálnia. A kínaiak 83, az indiaiak 77, az amerikaiak 47, a britek 37, míg a németek 29 százaléka vélte úgy, hogy a technológia elegendő a mostani nagy problémák megoldására.

Érdekesség, hogy a németek 39, a kínaiak 34, a britek 27, az amerikaiak 20 és az indiaiak 10 százaléka hitt a teleportálásban, míg a kínaiak 63, az indiaiak 58, az amerikaiak 25, a britek 21 és a németek 16 százaléka támogatta a gondolatolvasó gépek megjelenítését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!